|
Post by motorizer on Oct 29, 2024 21:20:19 GMT 1
Zanima me ako je npr. Cis u nekoj ljestvici jedan od glavnih tonova, kako se zove Cisova povisilica. zove se D. da, imaju. ako sviraš neku E ljestvicu, i zatim sviraš to isto ali s time da kreneš jedan prag poviše i shodno tome sve slijedeće tonove odsviraš također jedan prag poviše u odnosu na one iz E ljestvice, tada sviraš F ljestvicu. isto je kada naučiš svirati ljestvicu (npr mol-pentatonsku) preko svih 6 žica. ako kreneš sa 12. praga, to je E mol-pentatonska. ako kreneš sa 13. praga, to je F mol-pentatonska, sa 14. praga je Fis mol pentatonska, sa 15. G mol pentatonska... sa 10. praga je D mol pentatonska, sa 11. je Dis mol pentatonska... dalje već sam shvaćaš princip. ja bi ti savjetovao naučiti prvo mol-pentatonsku ako ćeš svirat rock i blues. i to osnovni položaj preko svih 6 žica sa 12. praga. poslije naučiš još jedan položaj, pa ih spojiš. pa onda još jedan, i tako dok ih ne savladaš svih 5.
|
|
|
Post by afrofeet on Oct 30, 2024 8:14:08 GMT 1
Za Afrofeeta: Nemam sad vremena za razmatranje svega toga pa samo na brzinu da komentiram. Znam da u pravilu iza C# ide D, ali ako je u nekoj ljestvici C# jedan od glavnih tononova onda bi i on trebao imati svoju povisilicu pa mi nije jasno kako se ta povisilica piše i zove jer C# već ima oznaku povisilice? Npr. u C# ljestvici prvi ton je C# (Cis) ali taj ton kao glavni ton i uostalom prvi ton bi trebao imati svoju povisilicu za koju ne znam kako bi se trebala zvati Ma nemoj da te zbunjuje, taj znak # znači samo pola tona više. Znači ako imaš notu C (npr. 8 prag na najdebljoj žici). Iduća nota (9 prag) je C#, taj # znači da još uvijek C nota, ali za pola tona više. Ako ideš dalje još pola tona na idući prag, nećeš doći do note C## nego iduća nota je D (na 10 pragu). Nema ništa između da bude povišeno.Mislim da je najlakše da naučiš pentatonsku skalu (np. a minor pentatonic) na onoj prvoj najpoznatijoj poziciji (root nota A na 5 pragu debele žice). Pusti neki a minor blues i samo piči po skali. Kad ti to postane poznato onda proširuj skalu lijevo desno, tj. horizontalno po vratu dok ne naučiš cijelu skalu po cijelom vratu. Meni osobno je čak lakša skala bila za naučit obična a-mol skala (full skala, ne pentatonika) jer mi je logičnija kad je proširuješ po cijelom vratu.
|
|
|
Post by beerman on Oct 30, 2024 8:28:58 GMT 1
Znači C# nema neki posebni naziv za svoju povisilicu nego je to samo ton D, ali npr. ton E ima povisilicu E# iako između E i F nema prostora za povisilicu pa bi povisilica za E bila ton F ali se ipak zove E#, zato sam mislio da i C# kao glavni ton u nekoj ljestvici ima povisilicu koja je zapravo ton D, ali se naziva nekako drugačije jer proizlazi iz tona C#
|
|
|
Post by afrofeet on Oct 30, 2024 10:04:02 GMT 1
E# kolko vidim postoji kao oznaka za notu u teoriji (u nekom od tonaliteta), ali to je u biti F ton. Otišo si previše u teoriju
|
|
|
Post by beerman on Oct 31, 2024 7:50:36 GMT 1
Jasno je meni to da je E# = F, ali se po pravilu označuje kao E# ako ga se gleda kao povišeni E. Isto tako bi mogli reći da je C# isto što i Db, što tehnički i jest, ali se ipak zna kad ćemo ga zvati Cis, a kad Des. Zato sam se zainteresirao za npr. ton C# koji u nekoj ljestvici nema ulogu povisilice nego je glavni ton, ima li on u tom slučaju svoju povisilicu, a da se ne zove D nego drugačije.
Ovo mi inače ne znači ništa što se tiče mojeg sviranja jer nisam baš tako precizan muzikaš, ali me zanima čisto onako za malo nadogradnje znanja o glazbenoj teoriji
|
|
|
Post by beerman on Nov 9, 2024 11:03:24 GMT 1
Evo jedan friški video tko želi pogledati, nekome možda može i koristiti ako želi kontaktirati čovjeka za savjet ili neku naruđbu
video je od jučer
|
|