|
Post by scartissue on Jul 5, 2024 18:06:26 GMT 1
Euro Unit u Frankopanskoj još uvijek radi. Bio sam tamo prošli tjedan, išao okvirno pitati neke stvari. Fora trgovina, ljubazno osoblje .... Preporučam.
|
|
|
Post by gstaraz on Jul 6, 2024 10:36:12 GMT 1
...ali kad krenem prema sredini vrata tu se gubim jer ne mogu na brzinu povezivati one koji mi trebaju...
eh, vrat je duži od dlana bi stari Sumeri rekli
... pomalo, sjest će sve na svoje mjesto na kraju
več kad si kod Barre akorda, ima jedna sitnica koja zna pomutiti logiku nekome ko se prvi put susreče sa njima:
kažu ti da su Barre akordi samo preslika otvorenih akorda sa nultog praga (nuta), i samo umjesto nuta polegneš kažiprst na pragu na kojem ćeš odsvirat akord. - da, to je više manje točno ali zbrku u mozgu stvori činjenica da su prsti koje ćeš upotrijebiti drukčiji od onih koje koristiš kad sviraš otvorene akorde na nultom pragu, pošto sad kažiprst ti treba da bi odglumio Nut na vrhu vrata gitare. Znači forma ostaje identična, ali mjenjaju se prsti koje koristiš (redoslijed prsta), pa tu ima neki mali softwerić u glavi kojeg treba osposobit, da se sam poslije brine o toj konverziji položaja prsta
E (otvoreni akord) na nultom pragu, je kao primjer, formom identičan kao F akord na prvom pragu, samo su prsti koje češ koristiti da bi stisnuo žice koje trebaju u drukčijem redoslijedu. Oblik ostaje isti samo što je F prag niže od E.
softwer glasi: - nek su svi Barre akordi preslika po formi otvorenih akorda, sa dodatkom kažiprsta umjesto nultog praga - ako sviram otvorene akorde na nultom pragu, koristim redoslijed prsta "A" - za sve ostale Barre Akorde kotistim redoslijed prsta "B"
To je razlog zašto "početnicima" prelazak na barre akorde izgleda kao ulazak u neki sasvim novi svijet, i ništa im nije više jasno, a u biti sve več znaju ako su par mjeseci drndali po gitari i naučili one osnovne otvorene "kaubojske" akorde samo taj mali softwerić treba da definiraju da su položaji prsta na otvorenim akordima u stvari samo iznimka... svi ostali akordi koriste istu formu, ali različit redoslijed prsta; a ima ih bar 12 puta više (koji se koriste u praksi) od onih otvorenih.
U principu svi smo više manje krenuli svirati gitare učeći najprije iznimke
...naravno, to jemo jedan pogled na tu tematiku i takvih "sitnih" iznimki ima dosta... uz malo mašte se cijela stvar može objasnit na bezbroj drugih načina, al eto, meni je nekako taj uletio kad sam razmislio o ploblematici koju si spomenuo...
btw, kako se na Hrvaskom kaže "Nut" na gitari ?!? ...onaj dole (bridge) je konjič ili most, a onaj gore ?
|
|
|
Post by Kapetan on Jul 6, 2024 11:53:10 GMT 1
Kanim nešto napraviti prošli Italiju ili ne, bila vesela pjesma il tužna, javit ću vam. Pjesma je tužna šta se može, završena je davno, no izbili su drugi problemi kod Vegasa, to je program za editiranje videa. Mislio sam i tome doskočiti ali ne ide mi baš. Možda će netko od vas imati kakav savjet, vidite što mi izbacuje kod pokušaja pokretanja:
pa onda:
Samo molim bez priglupih postova, tko razumije, shvati'će.
|
|
|
Post by gstaraz on Jul 6, 2024 12:02:09 GMT 1
skini novu verziju sa novim lijekom... ovom je istekao rok. projekti bi ti trebali ostat netaknuti, ali napravi za svaki slučaj backup
ili alternativno samo updejtaj licencu, pošto je ona problem
|
|
|
Post by motorizer on Jul 6, 2024 12:37:37 GMT 1
Bio sam više puta tamo,imaš širok izbor svega i svačega.Od gitara su imali u ponudi širok izbor Fendera,Jacksona,Charvela,Ibaneza...Baš sam si ove godine tamo kupio kad sam bio u prolazu novi štimer,prošle godine sam kupio tamo još jedno pojačalo jer ga nije bilo u Zagrebu. dobar je Eurounit, prije 8 godina sam tamo kupio akustaru Fender CD-90CE i to jeftinije nego u Fender shopu... zatim pojačalo Joyo Zombie 30 eura jeftinije nego na Thomannu. drže i Yamaha gitare.
|
|
|
Post by beerman on Jul 6, 2024 13:23:42 GMT 1
...ali kad krenem prema sredini vrata tu se gubim jer ne mogu na brzinu povezivati one koji mi trebaju...
eh, vrat je duži od dlana bi stari Sumeri rekli
... pomalo, sjest će sve na svoje mjesto na kraju
več kad si kod Barre akorda, ima jedna sitnica koja zna pomutiti logiku nekome ko se prvi put susreče sa njima:
kažu ti da su Barre akordi samo preslika otvorenih akorda sa nultog praga (nuta), i samo umjesto nuta polegneš kažiprst na pragu na kojem ćeš odsvirat akord. - da, to je više manje točno ali zbrku u mozgu stvori činjenica da su prsti koje ćeš upotrijebiti drukčiji od onih koje koristiš kad sviraš otvorene akorde na nultom pragu, pošto sad kažiprst ti treba da bi odglumio Nut na vrhu vrata gitare. Znači forma ostaje identična, ali mjenjaju se prsti koje koristiš (redoslijed prsta), pa tu ima neki mali softwerić u glavi kojeg treba osposobit, da se sam poslije brine o toj konverziji položaja prsta
E (otvoreni akord) na nultom pragu, je kao primjer, formom identičan kao F akord na prvom pragu, samo su prsti koje češ koristiti da bi stisnuo žice koje trebaju u drukčijem redoslijedu. Oblik ostaje isti samo što je F prag niže od E.
softwer glasi: - nek su svi Barre akordi preslika po formi otvorenih akorda, sa dodatkom kažiprsta umjesto nultog praga - ako sviram otvorene akorde na nultom pragu, koristim redoslijed prsta "A" - za sve ostale Barre Akorde kotistim redoslijed prsta "B"
To je razlog zašto "početnicima" prelazak na barre akorde izgleda kao ulazak u neki sasvim novi svijet, i ništa im nije više jasno, a u biti sve več znaju ako su par mjeseci drndali po gitari i naučili one osnovne otvorene "kaubojske" akorde samo taj mali softwerić treba da definiraju da su položaji prsta na otvorenim akordima u stvari samo iznimka... svi ostali akordi koriste istu formu, ali različit redoslijed prsta; a ima ih bar 12 puta više (koji se koriste u praksi) od onih otvorenih.
U principu svi smo više manje krenuli svirati gitare učeći najprije iznimke
...naravno, to jemo jedan pogled na tu tematiku i takvih "sitnih" iznimki ima dosta... uz malo mašte se cijela stvar može objasnit na bezbroj drugih načina, al eto, meni je nekako taj uletio kad sam razmislio o ploblematici koju si spomenuo...
btw, kako se na Hrvaskom kaže "Nut" na gitari ?!? ...onaj dole (bridge) je konjič ili most, a onaj gore ?
to si dobro rekao da su barre akordi neki novi svijet za nekog tko još ne razumije sistem kako je to sve posloženo i povezano, a ja sam jedan od tih kojima još uvijek nije sve jasno sad kad si to malo objasnio i meni je barem malo jasnije...svako takvo objašnjenje je korisno za nas koji još lutamo u teoriji sviranja NUT je na Hrvatskom 'kobilica' koliko je meni poznato, koji se naziv najčešće koristi ne znam, to znaju stari gitaristi
|
|
|
Post by beerman on Jul 13, 2024 13:15:30 GMT 1
Već sam o tome pisao ali evo ponovo. Jel ima netko tu, a da nije daleko od V. Gorice, tko mi može servisirati gitaru da mi ne zvone žice ili da mi reče kako da to sam napravim, ali za malu lovu? Možda treba mijenjat pragove ili što bi već moglo biti. Ako je to preskupo onda je bolje kupit novu gitaru jer i ova moja je dosta niska klasa i ne isplati se puno ulagati u popravke
|
|
|
Post by Kapetan on Jul 13, 2024 19:30:20 GMT 1
Pjesma je tužna šta se može, završena je davno, no izbili su drugi problemi kod Vegasa, to je program za editiranje videa. Mislio sam i tome doskočiti ali ne ide mi baš. Tek sam jučer popravio Vegas, ali danas je video online.
Ovo da ne kažete da duplam linkove svojih pjesama.
|
|
|
Post by adslammer on Jul 15, 2024 11:14:20 GMT 1
Već sam o tome pisao ali evo ponovo. Jel ima netko tu, a da nije daleko od V. Gorice, tko mi može servisirati gitaru da mi ne zvone žice ili da mi reče kako da to sam napravim, ali za malu lovu? Možda treba mijenjat pragove ili što bi već moglo biti. Ako je to preskupo onda je bolje kupit novu gitaru jer i ova moja je dosta niska klasa i ne isplati se puno ulagati u popravke O kojoj se gitari radi (model)? Akustara, električna?
|
|
|
Post by motorizer on Jul 16, 2024 11:55:33 GMT 1
Kaže Beerman na jednom drugom forumu: "Ako hoćeš prebaci se na gitare.net tamo ima ljudi koji bi ti mogli dati neki savjet, ovdje je slab odaziv"Hvala Beermane, lijepo od tebe
|
|
|
Post by scartissue on Jul 16, 2024 12:11:08 GMT 1
Ako vam je do rasta ljudi ovdje, uvijek se možete reklamirati po Hrvatskim fejs muzičkim grupama.
|
|
|
Post by motorizer on Jul 16, 2024 13:26:28 GMT 1
veći broj ljudi je uvijek dobrodošao, i zbog različitih tema i postova, ali i zbog "štimunga" na forumu. samo eto, ja sam "oldschool" pa zbog nekih svojih principa ne koristim društvene mreže. al valjda će se vremenom forum zakotrljati pa će doći još ljudi.
|
|
|
Post by beerman on Jul 16, 2024 13:52:42 GMT 1
Kaže Beerman na jednom drugom forumu: "Ako hoćeš prebaci se na gitare.net tamo ima ljudi koji bi ti mogli dati neki savjet, ovdje je slab odaziv"Hvala Beermane, lijepo od tebe bacim pogled tamo s vremena na vrijeme pa ako vidim da netko nešto treba ja ga rado preusmjerim ovdje meni je isto u interesu da ovamo dođe više ljudi sa nekim novim idejama i temama
|
|
|
Post by beerman on Jul 16, 2024 14:02:19 GMT 1
Već sam o tome pisao ali evo ponovo. Jel ima netko tu, a da nije daleko od V. Gorice, tko mi može servisirati gitaru da mi ne zvone žice ili da mi reče kako da to sam napravim, ali za malu lovu? Možda treba mijenjat pragove ili što bi već moglo biti. Ako je to preskupo onda je bolje kupit novu gitaru jer i ova moja je dosta niska klasa i ne isplati se puno ulagati u popravke O kojoj se gitari radi (model)? Akustara, električna? električna, Encore blaster E6 ... tako piše na njoj iako ne znam zašto piše blaster i što to znači jer izgleda kao svaki stratocaster
|
|
|
Post by motorizer on Jul 16, 2024 14:06:39 GMT 1
bacim pogled tamo s vremena na vrijeme pa ako vidim da netko nešto treba ja ga rado preusmjerim ovdje meni je isto u interesu da ovamo dođe više ljudi sa nekim novim idejama i temama pa moram ti reći da si me inače ugodno iznenadio... jedan si od najaktivnijih forumaša ovdje, ostavljaš dojam čovjeka koji je sasvim na mjestu i prilično doprinosiš samom forumu.
|
|