|
Post by beerman on Jul 16, 2024 14:13:05 GMT 1
bacim pogled tamo s vremena na vrijeme pa ako vidim da netko nešto treba ja ga rado preusmjerim ovdje meni je isto u interesu da ovamo dođe više ljudi sa nekim novim idejama i temama pa moram ti reći da si me inače ugodno iznenadio... jedan si od najaktivnijih forumaša ovdje, ostavljaš dojam čovjeka koji je sasvim na mjestu i prilično doprinosiš samom forumu. u zadnje vrijeme sam manje aktivan jer mi je ponestalo inspiracije za pisanje, valjda je to normalno, čovjek dođe u neku fazu kad je manje fokusiran na neke stvari osim toga ja sam tu u ulozi vječnog učenika, a večinu vas doživljavam kao učitelje
|
|
|
Post by adslammer on Jul 16, 2024 14:29:18 GMT 1
O kojoj se gitari radi (model)? Akustara, električna? električna, Encore blaster E6 ... tako piše na njoj iako ne znam zašto piše blaster i što to znači jer izgleda kao svaki stratocaster A gle, po meni se ne isplati ići u nivelaciju i sređivanje pragova, takva kakva je pošto je dosta jeftinija i stvarno entry level po meni jedino dati napraviti dobar setup da bude najniže moguće, a da nema ozbiljnih side-effects. To će podrazumijevati vrlo vjerojatno podizanje nešto visine žica i prihvatiti određeno zvrndanje na suho kada je jače trzanje koje se ipak neće čuti na pojačalu. Naravno to sve bez mrtvih tonova i to bi bilo to za tu gitaru. Imao sam nekoliko puta gdje su ljudi baš htjeli da im se gitara od 600-700 kn sredi skroz pa je cijena servisa i setupa bila skoro ko sama cijena te nove gitare. Po meni to nema smisla. Klasični setup je 30-40€ te ovisi o količini čišćenja gitare i sličnim poteškoćama. Setup uključuje cjelokupan pregled gitare, zamjena žica, čišćenje vrata i dijelova gitare te tijela s polish cleanerom, namještanje intonacije, namještanje vrata (truss rod), pregled, dorezivanje i podmazivanje nuta, namještanje visine žica, podešavanje visine pickupova. Ja sam u Zagrebu pa javi se porukom tu na forumu ako ti to odgovara.
|
|
|
Post by beerman on Jul 16, 2024 15:00:36 GMT 1
električna, Encore blaster E6 ... tako piše na njoj iako ne znam zašto piše blaster i što to znači jer izgleda kao svaki stratocaster A gle, po meni se ne isplati ići u nivelaciju i sređivanje pragova, takva kakva je pošto je dosta jeftinija i stvarno entry level po meni jedino dati napraviti dobar setup da bude najniže moguće, a da nema ozbiljnih side-effects. To će podrazumijevati vrlo vjerojatno podizanje nešto visine žica i prihvatiti određeno zvrndanje na suho kada je jače trzanje koje se ipak neće čuti na pojačalu. Naravno to sve bez mrtvih tonova i to bi bilo to za tu gitaru. Imao sam nekoliko puta gdje su ljudi baš htjeli da im se gitara od 600-700 kn sredi skroz pa je cijena servisa i setupa bila skoro ko sama cijena te nove gitare. Po meni to nema smisla. Klasični setup je 30-40€ te ovisi o količini čišćenja gitare i sličnim poteškoćama. Setup uključuje cjelokupan pregled gitare, zamjena žica, čišćenje vrata i dijelova gitare te tijela s polish cleanerom, namještanje intonacije, namještanje vrata (truss rod), pregled, dorezivanje i podmazivanje nuta, namještanje visine žica, podešavanje visine pickupova. Ja sam u Zagrebu pa javi se porukom tu na forumu ako ti to odgovara. 30-40 eura nije puno da se to sve sredi, ali nisam sad siguran što da napravim. Onaj dan kad sam to napisao došlo mi je da si to sredim, sad opet ne znam jel mi to stvarno potrebno. Istina je da me živcira kad ćujem to zvrndanje, ali nije mi od životne važnosti. Ako se odlučim na setup imat ću te u vidu
|
|
|
Post by scartissue on Jul 16, 2024 15:10:56 GMT 1
Iskreno, ja to ne bi dirao, nego bih si proširio budžet za iduču gitaru s tim novcem. ^^ Za 300-400 € imaš super instrumente i u shopu i u 2nd handu , pošto sam vidio da si prije pitao za gitaru od 300€ ... Jedino ako ti ta Encore nije od životne važnosti, onda uloži u nju. Tvoj odabir. ^^
Nego, da opet ne otvaram temu - kako vi, koji imate pedalboard, se odlučujete za to koji efekti idu na isti, a koji ostaju sastrane? Dal' nekako planirate svoje efekte ili random kupujete? Kako ide taj proces kod vas? Hvala.
|
|
|
Post by motorizer on Jul 16, 2024 15:32:52 GMT 1
pedale i pedalboard su nepregledno more mogućnosti... u načelu, kreneš od osnovnih stvari koje trebaju većini gitarista pa onda nadodaješ ono što bi te zanimalo ovisno o vrsti glazbe koju sviraš. neke osnove bi bile delay, reverb, eventualno nekakav drive (overdrive, distorzija, fuz...) ukoliko nisi zadovoljan onim sa pojačala ili ga možda želiš boostati ili za gain stack. zatim su tu razne modulacije ukoliko su ti potrebne kao npr chorus, tremolo, flanger, fazer, wah. zatim su tu i "pomoćne" pedale kao npr tuner, eq, razni razdjelnici (ABY)... veliki broj gitarista gleda kako proći jeftinije, pa kupe pedale koje ne koštaju mnogo u nadi da će im pedala dati zvuk koji žele. to često ne bude slučaj, ili jednostavno pedala u početku čak i odgovara dok gitarist malo ne razvije sluh i više bude svjestan što točno hoće, pa mu takve pedale više ne odgovaraju. da li će netko biti zadovoljan nekom pedalom ovisi također i o ostatku opreme koju koristi - pojačalu i gitari. bitan je tu i redoslijed pedala, jer nije isto da li spojiš delay pedalu prije ili poslije drivea. ili wah prije ili poslije drivea... ili fuzz prije ili poslije overdivea... tu postoje neke generalne smjernice, ali neki ljudi vole istraživati raznorazne zvukove, pa tako ponekad nađu kombinaciju koja im odgovara iako u teoriji to i nije "ispravan" način za dobiti neki zvuk.
|
|
|
Post by adslammer on Jul 17, 2024 9:08:42 GMT 1
Potpisujem s time da postoje stvarno dosta dobrih kineskih klonova dosta skupljih pedala. Ti klonovi ponekad možda imaju poneke potove različitog tapera što će značiti da isti/sličan zvuk će dobiti na drugoj poziciji i možda će potovi biti manje/ili više upotrebljivi, ali vrijedi probati. Caline mi se tu pokazao kao najbolji izbor, zatim Joyo pa onda mini pedala od recimo moskya i slično. Nux, Mooer, Tone city i slične pedale su također dobre, ali nešto i skuplje!
Osobno što najčešće koristim: Tuner, Compressor, nekoliko različitih driveova (3-5), EQ, Chorus, Delay, Reverb. Ono što povremeno koristim: Wah, Flanger Ono što imam, ali rijetko koristim: ABY, Looper, Octaver, Acoustic Simulator
|
|
|
Post by motorizer on Jul 17, 2024 15:38:29 GMT 1
Osobno što najčešće koristim: Tuner, Compressor, nekoliko različitih driveova (3-5), EQ, Chorus, Delay, Reverb. Ono što povremeno koristim: Wah, Flanger Ono što imam, ali rijetko koristim: ABY, Looper, Octaver, Acoustic Simulator da i ja dodam svoju listu, možda bude korisno za Scar-a: najčešće: tuner, noise gate, wah, delay, ABY (dva pojačala "stereo"), driveovi iz pojačala povremeno: flanger, polifonic pitch-shifter (spušteni štimovi), fuzz, reverb rijetko: acousic simulator, snimač, cab simulator, overdive (gain stack)
|
|
|
Post by scartissue on Jul 18, 2024 10:46:46 GMT 1
Hvala na trudu obojici, znam okvirno što svi ti efekti rade ... Samo je muka odlučit koje nabaviti ubuduće.
|
|
|
Post by adslammer on Jul 18, 2024 14:33:25 GMT 1
Kreni od onih koje mi najčešće koristimo, jer dosta se poklapaju pa ćeš vjerojatno ih i ti često koristiti, to i je bit.
|
|
|
Post by beerman on Jul 18, 2024 15:02:04 GMT 1
Kako izgleda vaše bavljenje sviranjem, imate li posebnu prostoriju za to, svirate li skoro svaki dan ili rijetko, što svirate, zapisujete li tabove ili note kad smislite nešto svoje, snimate li se i što na kraju radite sa onim što ste dobro izvježbali, ostaje li to samo kao pucanj u prazno ili od toga ima nešto više? Moja gitara je u dnevnom boravku kraj kompjutera i tv-a tako da mi je u svakom trenutku pri ruci pa ju tako mogu uzet u ruke i na 2-3 minute, a mogu se igrat s njom i par sati. Ponekad smislim neku svoju svirku ali ju ne zapisujem pa je se drugi dan možda i ne mogu sjetiti. Dosta toga što mi je išlo već je izblijedilo tako da me to malo demotivira jer se čini kao sizifov posao, ali ima toga što mi je trajno ostalo u prstima. U zadnje vrijeme se više bavim improvizacijama, smišljanjem nečeg svojeg ili tuđe stvari ali po sluhu i iskustvu, jer sad dosta dobro kužim kako su tonovi raspoređeni pa se ne oslanjam isljućivo na tablature. Eto, ako netko želi nešto napisati na temu toga, ok...ako ne, nije bitno
|
|
|
Post by gajba on Jul 18, 2024 16:26:26 GMT 1
Nekad sviram tjednima po 5,6 sati dnevno,nekada uopće ne sviram tjednima,zavisi od dosta toga.Sada kada je ovako vruće nemrem svirati jer se užasno znojim i ljepim se za gitaru i ona se ljepi za mene.Najviše volim jesen,zimu i rano proljeće,tada sam najaktivniji sa sviranjem.Rijetko sviram obrade(možda tu i tam ako me neka pjesma fascinira),najčešće smišljam svoje stvari i zapisujem ih naravno,kasnije ako mi se nešto od toga sviđa razradim i naposljetku snimam.Imam kuću izvan grada i svoju prostoriju sa opremom ,tamo se najlakše koncentriram u miru i mogu svirati glasno bez da ikome smeta.U stanu nemam toliko prostora niti mira. Beerman,probaj zapisat to što smišljaš ili barem snimi na mobitel da ne zaboraviš
|
|
|
Post by beerman on Jul 18, 2024 16:58:28 GMT 1
Možda sam rođeni pesimist i ako ne vidim svjetlo na kraju tunela radije se osvrćem i razmišljam na koju stranu tunela krenuti. Zapravo, često u životu važem ima li neki trud smisao i svrhu ili nema. Tako i kod sviranja, sviram li kur... ili sviram za neku višu svrhu. Jest da volim gitaru, ali kad postignem nešto, na kraju dođe pitanje 'i što sad?'. To je kao neuzvraćena ljubav, uložiš puno u nešto, a na kraju čuješ samo tišinu. Sad će netko reći, ako ti se ne svira nemoj svirati, ali sviranje je kao svaka umjetnost, ako nije viđena nije ni postojala...itd itd ušao sam u filozofiju
|
|
|
Post by gajba on Jul 18, 2024 17:12:04 GMT 1
Pa nije baš tako,mnogi umjetnici su kroz povijest nešto stvarali i tek možda nakon smrti bili priznati i premda za života nisu imali ništa od toga svejedno nisu odustajali od stvaranja jer su zadovoljavali neku svoju unutarnju potrebu.Sve se svodi na to,koliko je tebi potrebno izraziti se na neki način,da li ti imao nešto od toga i da li bio priznat od strane drugih boli te kukuruz.Mislim da previše razmišljaš i analiziraš,ali razumijem te u jednu ruku.
|
|
|
Post by beerman on Jul 18, 2024 17:59:32 GMT 1
Moram ti reći da si me nasmijao. Kad umrem možda će na spomeniku biti moja slika sa gitarom i svi će reći, volio je gitaru, ali ga nitko nikad nije ćuo kako svira, vjerojaþno je bio jedan od največih. Ako ništa drugo, barem neki uspjeh
|
|
|
Post by gajba on Jul 18, 2024 18:32:39 GMT 1
Haha,možda bi bilo onda zgodno usput da na nadgrobnom spomeniku imaš gumb koji kad se pritisne pušta samplove tvojih pjesama😀
|
|