|
Post by motorizer on Sept 16, 2024 17:22:05 GMT 1
sve je OK, štoviše više nego OK (kuc.kuc u drvo, tj. u glavurdu) ... samo neke nove okolnosti i obaveze...
|
|
|
Post by beerman on Sept 20, 2024 17:08:28 GMT 1
Danas sam se počastio sa jednom Fender akustičnom za 160 eura, tek toliko kad već ništa drugo ne kupujem da imam neku novu igračku
Koliko ona ima veze sa pravim Fenderom to je druga priča, ali meni je dobra, za te pare nema se što puno ni dobiti ni izgubiti
|
|
|
Post by scartissue on Sept 21, 2024 10:04:25 GMT 1
Ja pak imam 600€ ušteđevine u roku 2 mjeseca .... Razmišljam šta dalje kupit: pedalboard ili pickup winder.
|
|
|
Post by beerman on Sept 21, 2024 12:47:31 GMT 1
Gledao sam i električne, a Fender stratocaster sunburst mi je predivna, to mi je najljepša gitara ikad, ali je preskupa za moje potrebe
|
|
|
Post by gstaraz on Sept 30, 2024 12:01:27 GMT 1
Ja pak imam 600€ ušteđevine u roku 2 mjeseca .... Razmišljam šta dalje kupit: pedalboard ili pickup winder. sa mog stajališta, pickup winder definitivno, pošto će ti on omogučiti i kad ti nije baš neki đir za sviranje da uhvatiš nekakvu gitaru u ruke i istražuješ nijanse samog zvuka.
Inače, ne samo kod gitara, nego i inače u životu je odlična praksa spajati različite tematike sa hobbijem kojeg voliš... npr. svirka - motanje pickupova - elektronika - gradnja ili radikalne preinake sa gitarom (neka vrsta stolarije) - snimanje (bio to softwerski aspekt ili bilo to analogna priča svega toga) - Cymatika i slične "voodoo" brije, itd...
U životu nisam ni jedan pickup namotao na žalost, ali vjerujem da bi bila fora smotat desetak različitih pupova i onda uspoređivati soundove i kombinirat sa pojačalima... vjerujem da je zabava zagarantirana
Kao relativno sličnu opciju ti mogu preporučiti recimo alat za zamjenu pragova... relativno je jeftino ako ne kupuješ alat u profesijonalne svrhe, a isto je zabava zagarantirana, osim što je korisna ako mjenjaš gitare ili kupuješ često polovne. (naravno, neka predispozicija za tehničke izazove je potrebna, ali čim pitaš za pickup winder, jasno je da je kod tebe prisutna)
Pedalboard složi sam... neki kofer za noževe, ili nešto slično većih dimenzija što se da preurediti (naravno pod uvjetom da ti ne treba za profi upotrebu, di kupovni pedalboardi često imaju več predviđene sve moguče scenarije upotrebe)
|
|
|
Post by scartissue on Sept 30, 2024 15:16:34 GMT 1
Stvar kod windera je ta da to ne mogu pretvoriti u posao, niti me zanima ikome prodavati. Više sebi za zabavu. Jedan online prijatelj s twitcha / discorda je pickup winder , pa me to zaintrigiralo ... Kao klinac sam volio slagat makete i lemit jeftinu i jednostavnu elektroniku, ali dalje iza osnovne škole se nisam time više bavio pa .... Imam dara za tehničke stvari.
U samu zamjenu pragova i takve stvari se ne bih baš upustio, .... Djeluje intimidirajuće ... Zamisli da zaribaš Music Man gitaru od 2500€. xD
|
|
|
Post by gajba on Oct 4, 2024 14:44:49 GMT 1
U samu zamjenu pragova i takve stvari se ne bih baš upustio, .... Djeluje intimidirajuće ... Zamisli da zaribaš Music Man gitaru od 2500€. xD Zato ideš prvo vježbati mjenjanje pragova na nekoj jako jeftinoj gitari
Ovo za pickup winder ti je zanimljiva ideja,ja isto volim lemiti,prepravljati,slagati nešto ali mi ideja namatanja pickupova nikad nije pala na pamet.
|
|
|
Post by scartissue on Oct 4, 2024 14:59:45 GMT 1
Meni je pala napamet, ali sam očekivao da je winder puno skuplji na prvu. Kad ono frend kaže - samo 400-450-500€ investicije. Dođe te kao malo bolja low end gitara.
|
|
|
Post by dusansk on Oct 8, 2024 20:55:57 GMT 1
Ok Afrofeet. To je u osnovi to, ali ako još netko ima što dodati, neki koji su svirali po svadbama i sl. mogu slobodno reći kako to sve funkcionira, znači, sviranje u različitim durovima i molovima i zašto uopće mijenjati tonalitet od originalaZato što su pjevači najveći celebritiji u bandu pa se svi ostali moraju prilogođavati njima a pjevaci uglavnom ne mogu otpjevati većinu stvari u originalnom tonalitetu pa haj'mo onda tražiti koji tonalitet odgovara našoj zvijezdi
|
|
|
Post by gajba on Oct 24, 2024 12:04:26 GMT 1
Da ne otvaram posebnu temu pitat ću tu u birtiji.Možda je glupo pitanje ali da li je pametno da ostavim box sa zvučnicima na lokaciji preko zime gdje je mogućnost da temperatura padne ispod 5 stupnjeva?Gitare i elektroniku ne naravno,samo box.
|
|
|
Post by motorizer on Oct 25, 2024 23:28:26 GMT 1
nemam znanja u vezi toga, al ono što mi se čini bitno je količina vlage u zraku.
|
|
|
Post by beerman on Oct 26, 2024 16:19:25 GMT 1
Jedno kratko pitanje za one koji dobro razumiju ljestvice. Večina ljestvica imaju u sebi tonove kao što su Cis, Fis , Gis itd., Znači nisu sastavljene samo od C D E F G A B kao C dur ljestvica u kojoj je jasno koji su nazivi za snizilice i povisilice. Zanima me ako je npr. Cis u nekoj ljestvici jedan od glavnih tonova, kako se zove Cisova povisilica. Jel to Cisis kao dvostruka povisilica ili što?
I još mi nešto nije jasno. Ljestvice koje počinju od prvog praga imaju tonove na na 1. 3. 5.6. 8. 10. 12. 13. pragu, ali one koje počinju od nekog drugog praga jel sve one imaju isti sistem razmaka po pragovima? Npr. ako počinje od 3. praga to bi bilo 3. 5. 7. 8. 10. 12. 14. 15. prag? Znam da je važnije znati vertikalne ljestvice, ali ovo me zanima čisto onako da shvatim teoriju o gradnji ljestvica, prije mi se nije dalo s tim baviti pa mi je još uvijek to malo nejasno
|
|
|
Post by afrofeet on Oct 28, 2024 7:40:50 GMT 1
Ljestvice koje počinju od prvog praga imaju tonove na na 1. 3. 5.6. 8. 10. 12. 13. pragu, ali one koje počinju od nekog drugog praga jel sve one imaju isti sistem razmaka po pragovima? Npr. ako počinje od 3. praga to bi bilo 3. 5. 7. 8. 10. 12. 14. 15. prag? Znam da je važnije znati vertikalne ljestvice, ali ovo me zanima čisto onako da shvatim teoriju o gradnji ljestvica, prije mi se nije dalo s tim baviti pa mi je još uvijek to malo nejasno Iza C# ide D, nema ništ između. Ljestvica ide po cijelom VRATU, ovo što ti kažeš vertikalne ljestvice su samo neke od pozicija te ljestvice. npr. A mol ljestvicu možeš svirati i vertikalno po vratu i samo na jednoj žici horizontalno po vratu. To na što ti misliš (ti razmaci), to se zove interval - razmak između tonova. Interval ti je uvijek isti, kud god se kretao po vratu za određenu ljestvicu. Uzmi npr. amol ljestvicu i nauči je po cijelom vratu. Kad naučiš a-mol ljestvicu, onda si naučio i cijelu C ljestvicu i obratno (c dur ili c major). Ona je kompletno ima istu poziciju preko cijelog vrata, identična je. Razlika je što je root nota (valjda se na hrvatskom kaže tonik?) u a-molu A, a u C-duru ti je root nota C. Vrijedi i za ostale tonalitete, svaki dur ima paralelni mol i kompletno su isti, osim root note. U biti kad naučiš taj osnovni oblik ljestvice, znaš i većinu ostalih, samo je stvar iz kojeg tonaliteta sviraš, a oblik premještaj više ili niže po vratu. A-mol: c-dur: Iste su, samo pogledaj root note je označen tamnijim slovom.
|
|
|
Post by gajba on Oct 28, 2024 13:11:39 GMT 1
nemam znanja u vezi toga, al ono što mi se čini bitno je količina vlage u zraku. Da,tog se i ja bojim tako da se neću ipak zafrkavati s tim.
|
|
|
Post by beerman on Oct 29, 2024 13:43:11 GMT 1
Za Afrofeeta:
Nemam sad vremena za razmatranje svega toga pa samo na brzinu da komentiram. Znam da u pravilu iza C# ide D, ali ako je u nekoj ljestvici C# jedan od glavnih tononova onda bi i on trebao imati svoju povisilicu pa mi nije jasno kako se ta povisilica piše i zove jer C# već ima oznaku povisilice? Npr. u C# ljestvici prvi ton je C# (Cis) ali taj ton kao glavni ton i uostalom prvi ton bi trebao imati svoju povisilicu za koju ne znam kako bi se trebala zvati
|
|