|
Post by scartissue on Jun 24, 2024 14:10:24 GMT 1
Nova osoba ovdje. Kupujem gitarsko pojačalo pa tražim preporuke za lagana i mala solid state pojačala (obavezno solid state). Preferiram 1x8" zvučnik i do ~ 10 kilograma. Ne smijem dizati teško pa ... Lista takvih pojačala koja su dostupna u Zagrebu (i okolici), a i da su mi zanimljiva su: DV Mark Little Jazz , Hughes & Kettner Spirit of Vintage s Joyo 1x8" cabinetom (Celestion Eight 15 zvučnik) , Marshall MG 10 / 15 , Orange Crush 12 / 20 i Roland JC 22. ( Možda bih Roland isključio iz odabira, nisam još siguran). Od navedenih sam probao do sad jedino Marshall MG seriju i okej mi je. Svirao bi večinom na cleanu , za sviranje u spavačoj sobi i pojačalo koristio kao pedal platformu. I također bi me još zanimalo - Dal' DV Mark i Roland JC 22 vrijede duplo više nego ostala pojačala u ovom izboru. I također: nekako mi je prvi izbor zasad: H&K Spirit Vintage i taj Joyo kabinet. Hvala na idejama.
|
|
|
Post by motorizer on Jun 24, 2024 15:40:37 GMT 1
pozdrav Scartissue i dobrodošao na forum. ako je taj Joyo kabinet kojeg spominješ ovo: Joyo Bantcab 1x8 tada ti je moj savjet da ga preskočiš. ja ga imam doma i to stvarno loše zvuči, tanko, sav je u visokim frekvencijama. to je veoma loš Celestion zvučnik. (veliki) Roland JC je inače legendarno pojačalo zvog svog clean zvuka, pa ako je taj mali JC 22 naslijedio nešto od tog zvuka, to bi trebala biti dobra platforma za clean i eventualno pedale. međutim JC 22 ima 2x6.5" zvučnike, pa nisam siguran jel to može zvučat dobro. imao sam Orange Crush 20, i to je meni zvučalo loše. njegov drajv mi je bio više-manje neupotrebljiv, možda bi mogao proći za nekakav blues. ni blizu nije zvučalo kao ono što sam čuo na netu, i još sam imao high output pickupe. da li u obzir dolaze i modeling pojačala, eventualno hibridna pojačala (lampa u pretpojačalu, ostatak je solid state), i da li može max težina biti 11 kg?
|
|
|
Post by scartissue on Jun 24, 2024 15:50:29 GMT 1
Problem s teškim pojačalima je taj što ne mogu sam organizirati prijevoz do ZGa i nazad kako mi se hoće, nego ovisim o tome da drugi idu pa da im se prikrpam, a navažanje toga po vlaku nije opcija. A dostavi baš ne vjerujem jer vozači voze kako voze. Ne znam tko pokriva troškove pojačala ako dođe slomljeno u dostavi. Pa me je toga strah. Da to sve nije problem, odavno bih uzeo Boss Katanu 50. Zaobilazio bih hibride, i 11 kg možda, ovisno o faktorima. Operirao sam bruh, čisto za informaciju, pa da imate kontekst. Hm, što imate na umu, pa ću vidjet? PS. hvala na informacijama. Joyo dakle mogu zaboravit. A Celestion Ten 30 je možda bolji? Vidio sam neki H&K 1x10 box na njuškalu da se vucara pa ...
E:
Osobno mi se sviđa ovako nešto , ovo je pregenijalno za moje potrebe.
|
|
|
Post by motorizer on Jun 24, 2024 16:29:49 GMT 1
pitao sam za 11 kg upravo zbog Boss Katane 50, ali u tom slučaju ona otpada... što se tiče hibrida, postoji jedna veoma zanimljiva serija pojačala koja zvuči sasvim pristojno a cijena je više nego povoljna. to su Joyo Bantamp pojačala, ima ih različitih modela. po meni je najuniverzalniji Joyo Tweedy XL Joyo Tweedy . u slučaju da treba pojačalo samo sa cleanom, bez drivea, onda Joyo Blue Jay Joyo Blue Jay . pojačala su teška nešto malo više od 1 kg, 20w snage, malih dimenzija, imaju FX loop, footswitch, posebne kontrole za svaki kanala (osim Blue Jay-a). za moj ukus su toliko dobra za doma, da ja imam dva modela - Tweedy i Zombie (za malo žešću glazbu i high gain) koja koristim za sviranje u stereo modu. lampa u pretpojačalu im omogućava bolji drive i kvalitetniji clean, a pojačalo snage je solid state. pošto imaju samo jednu lampu u pretpojačalu, nema troška oko lampi i tome slično, a cijelo pojačalo košta manje nego neka pristojna overdrive ili distorzijska pedala. jedini je nedostatak što nisu combo pojačala, pa im treba nekakav box. što se tiče zvučnika, nisam probao Celestion Ten 30. on spada među entry level 10" Celestione, a ja imam Celestion VT-junior 10" koji je skuplji 20-ak eura, i to je minimum ispod kojeg ne bi išao što se tiče zvuka. čak mi i on zvuči pomalo sterilno, ni tamo ni vamo, iako ne znam što bi mu konkretno prigovorio. ako ikako možeš, savjetovao bi ti da ideš na 10" umjesto 8", jer je razlika u zvuku velika, 10" je zvukovno ipak bliže "pravom" 12" gitarskom zvučniku. ali ako novac ili težina predstavljaju ograničenje u izboru, onda se nema što dalje misliti nego ići na manje. ne znam koliko imaš iskustva sa gitarama, pojačalim i zvukom, ali u načelu ono što ti u početku i zvuči ok, vremenom prestane biti ok kako ti se razvija sluh i sviračke sposobnosti. zato ja ne bi išao ispod 10" i nekog relativno pristojnog zvučnika za doma. ja sam prošao sve te faze malih i jeftinih pojačala, i napokon sam našao ono što sam htio sa tim Joyo Bantamp hibridima. još mi samo nedostaje još jedan 10" Celestion kvalitetniji zvučnik (Greenback ili V10 (V30), ili možda oba ako se riješim VT-Juniora) i to bi bilo to za sviranje doma. ako ti ništa od toga ne odgovara, možda da pogledaš polovne Roland Cube 20 (8") ili još bolje 30 (10")... eventualno i Peavey Envoy 110 (10" zvučnik) koji je manja inačica jednog od boljih tranzistoraca Peavey Bandit 112, samo mislim da je na rubu tih 10 kg težine. ima još jedno pojačalce koje su drugi gitaristi sa foruma koristili za vježbanje doma (ja ga nisam probao), a to je Begringer GM 108 V-tone (8") i za koje kažu da je sasvim ok za te novce i namjenu. ali to su već kompromisi gdje dobiješ praktičnost, ali gubiš na kvaliteti zvuka... a opet sve ovisi kolika su tvoja očekivanja i potrebe.
|
|
|
Post by scartissue on Jun 24, 2024 16:36:57 GMT 1
Hmmm. Ako bi išao na Joyo glavu, onda bi to bio Blue Jay , sviđa mi se Fender u mini glavi. Treba mi samo clean.
A box, onda mogu uzet H&K Tubemeister 1x10 i promjenit zvučnik (samo ne znam kod koga doduše).
Hvala svakako na detaljnim informacijama i detaljnim postovima. Uskoro još idem isprobati neke gitare, pa ću zavirit u odjel s pojačalima.
|
|
|
Post by motorizer on Jun 24, 2024 16:41:26 GMT 1
nema na čemu, zato smo tu... sigurno će ti još netko na forumu dati pokoji savjet, a ima tu ekipe koji imaju neusporedivo više iskustva u tim stvarima nego ja. zvučnik inače možeš sam promijeniti, to je jednostavno, bitno je samo da su dimenzije odgovarajuće i da si samo malo spretan sa odvijačem. baci pogled na ovu temu, na zadnjim slikama možeš vidjet kako je to u stvari napravljeno. izrada 10" boxa
|
|
|
Post by scartissue on Jun 24, 2024 16:43:50 GMT 1
Dal' možda radiš boxeve za druge osobe ili samo za sebe? Ovo je fora tvoj 1x10 box.
|
|
|
Post by motorizer on Jun 25, 2024 7:11:17 GMT 1
hvala to sam napravio samo jednom onako iz hobija, inače ne pravim takve stvari.
|
|
|
Post by scartissue on Jun 25, 2024 10:07:32 GMT 1
Aha, okej onda. Sve okej.
Ovo mi je isto jako cool setup. Ovo je pregenijalno.
|
|
|
Post by adslammer on Jul 8, 2024 8:45:02 GMT 1
ovo je baš nedavno izašlo iz andertonsa i jedino pojačalo koje ima lampu, ali samo jednu u pretpojačalu se pokazalo i najbolje
Ne znam zašto bi bježao od lampi, ali one generalno daju bolji zvuk.
|
|
|
Post by scartissue on Jul 8, 2024 12:57:21 GMT 1
Hvala na videu. PS. filozofija mi je - čim manje prčkanja po pojačalu i čim duže sam miran = to bolje. Zato bi najradije kupio Peavey Bandit i miran sam 40 godina s 0 održavanja. Ne znam koliko dugo lampe u predpojačalu traju, ali recimo da nemam nikog u okolici tko mi može promjenit lampe , re-bias-at ih i takve stvari. Zato preferiram solid state. Nego, kad već stavljamo videe na temu. Potajno se nadam da će Laney proizvesti Lionheart u mini lunchbox glavi. To bi mi sjelo kao budali šamar. Pošto su nedavno napravili Lionheart solid state combo ...
|
|
|
Post by motorizer on Jul 8, 2024 13:27:20 GMT 1
Hvala na videu. PS. filozofija mi je - čim manje prčkanja po pojačalu i čim duže sam miran = to bolje. Zato bi najradije kupio Peavey Bandit i miran sam 40 godina s 0 održavanja. Ne znam koliko dugo lampe u predpojačalu traju, ali recimo da nemam nikog u okolici tko mi može promjenit lampe , re-bias-at ih i takve stvari. Zato preferiram solid state. Nego, kad već stavljamo videe na temu. pa Bandit je solidno pojačalo, nije nešto za past na guzicu, ali je sasvim uredno za tranzistorca. svojevremeno sam svog Bandita preuredio tako da sam napravio posebno glavu pojačala i posebno box, jer mi je tako bilo ga lakše nositi u garažu u kojoj je već bio nekakav 2x12 box. prva je bila "plava" verzija, pa zatim malo bolja verzija u crnoj verziji sa boljim kutnicima i boljom završnom obradom, a onda sam prije godinu dana sve vratio nazad jer više ne idem u garažu...
|
|
|
Post by scartissue on Jul 8, 2024 13:33:31 GMT 1
Ovo je precool. Dobar posao.
U međuvremenu sam naletio na ovo na jednom Japanskom sajtu, kad sam guglao neke stvari.
|
|
|
Post by gajba on Jul 8, 2024 13:55:09 GMT 1
Hvala na videu. PS. filozofija mi je - čim manje prčkanja po pojačalu i čim duže sam miran = to bolje. Zato bi najradije kupio Peavey Bandit i miran sam 40 godina s 0 održavanja. Ne znam koliko dugo lampe u predpojačalu traju, ali recimo da nemam nikog u okolici tko mi može promjenit lampe , re-bias-at ih i takve stvari. Zato preferiram solid state. Kod ovih hibrid pojačala nemaš problema s lampom u predpojačalu tak da te ne treba to brinuti,mislim da ih je većina dizajnirana tako da manja struja ide kroz lampu tako da se i manje troše.
|
|
|
Post by scartissue on Jul 8, 2024 13:58:12 GMT 1
Zahvaljujem na informaciji @ Gajba .
|
|