|
Post by beerman on Jun 2, 2024 20:06:33 GMT 1
Evo jedno pitanje prvenstveno za kućne gitariste jer profesionalci možda i nemaju tih problema. Npr. našli ste se u situaciji da vam netko kaže da nešto odsvirate jer zna da se bavite gitarom, a i gitara se našla na dohvat ruke. Što ste mu odsvirali i jeste li se možda našli u neugodnoj situaciji jer niste uopće imali ideju što da odsvirate, a ako ste i pokušali, uhvatila vas je nervoza, dekoncentracija, jednostavno ste imali osjećaj da se od vas očekivalo više od onoga što ste dali. Takvu situaciju sam doživio i bio sam prilićno frustriran jer je sve ono što se činilo kao neki napredak bilo nedovoljno da se ostavi dobar dojam. Kakva su vaša iskustva kad su vas drugi testirali?
|
|
|
Post by motorizer on Jun 3, 2024 10:10:12 GMT 1
ma to je sasvim normalno i stvar navike, pogotovo ako ideš u drugačijoj okolini svirat "na suho" bez pratnje (backing tracka) na koju si se navikao. zato lijepo u mobitel snimiš backingtrackove onoga što sviraš ili što ti služi kao pozadina za improviziranje, tako da imaš kod sebe kad ti zatreba ako nekome ideš odsvirat cijelu pjesmu bez pozadine ili barem pjevanja, to može zvučat čudno ili prazno. još ako nedostaje delay ili reverb pedala za solo, ili ako nema potrebnog i dovoljno dobrog drive-a na kojeg si navikao, tada i tebi samom to može zvučat nedovoljno dobro. normalno, oni koji su dovoljno dobri gitaristi ili koji su dovoljno puta svirali drugima, ne pate od takvih stvari. sjećam se da bi mene prvih godinu-dvije znala uhvatit blokada kada bi išao u music shop isprobat neku gitaru... pa bi odjednom zaboravio sve što znam svirati zanimljivo je da me još uvijek zajebava snimanje... nešto što mogu odsvirat zatvorenim očima i sa nožnim prstima bez problema, odjednom počnem falivati čim upalim snimanje, i onda moram sve od početka... i tako 100 puta za redom.
|
|
|
Post by adslammer on Jun 3, 2024 12:19:36 GMT 1
Sve su to normalne stvari, ja sam se riješio te neke treme sviranja pred drugima ili sviranja u shopu i slično kada sam počeo s bendom imati probe. Kada jednom pred takvom grupom ljudi sviraš i pariraš onda ti više manje nije neugodno svirati bilo gdje i smislit ćeš već nešto svirati. Mene je više frapiralo kako 1 godina što nisam praktički taknuo gitaru je imalo za posljedicu da sam 90% svega što sam znao svirati zaboravio. Pola toga sam povratio tako što sam počeo nabadati solaže i akorde i vratio nazad tu memoriju, ali barem pola ću morati ponovo pogledati ili tabove ili lessone tih pjesama...
|
|
|
Post by beerman on Jun 3, 2024 18:47:59 GMT 1
Da, čovjek nije svjestan koliko je spreman svirati pred nekim dok ne proba. Trema koliko god bila mala gadno poremeti koncentraciju i onda još kad se ćuješ kako ne zvučiš dobro to te još više slomi i onda ti se više ni ne svira. Drugo je kad si sam i utoneš u svoj filing, prsti rade bolje i glava isto tako. Osim toga, sviranje bez neke podloge zvuči previše školski kao da sviraš pred komisijom koja te ocjenjuje. Eto, svako iskustvo je životna škola
I to je također točno da naučiti svirati nije nešto što je trajno ako se ne održava iako ljudi vjerojatno misle da netko tko je jednom svirač, svirač je zauvijek. Ćuo sam već više puta koliko problema imaju oni koji na neko vrijeme prestanu svirati
|
|
|
Post by adslammer on Jun 4, 2024 8:20:21 GMT 1
Ma kaj je najbolje ja sam i dalje jednako dobar svirač, mislim motorika mi je jednaka možda i bolja nego nekad prije, nevjerojatno je kako prsti u biti kao vožnja bicikla jednom kad naučiš to je to. Ali memorija pjesama je baš ono zeznuto. Mislim istina jest da sam sve i svašta svirao i realno aranžmanski dosta tih pjesama nije bila jednostavna, ali svejedno da zaboravim glavna sola koja sam nekoć svirao ili čak glavne progresije nekih pjesama, baš ne iznenadilo da se tako nešto dogodi nakon samo godinu dana nesviranja.
|
|
frus
Moderator
|
Post by frus on Jun 4, 2024 14:52:06 GMT 1
Ja se ne sjetim vise tonaliteta iz kojeg sam svirao, a neke te stvari sam svirao pred ljudima onak bar 200+ puta Losa memorija
|
|
|
Post by beerman on Jun 5, 2024 15:23:28 GMT 1
Teorija i osnove sviranja ostaju, ali tečnost tonova i akorda se gube ako se zapuste kao staza kojom dugo ne prolaziš, znaš da je tu, ali trava ju je malo zarasla pa nisi siguran jel pol metra lijevo ili desno
|
|
|
Post by gajba on Jun 7, 2024 17:50:37 GMT 1
Al inače zanimljivo pitanje,čini mi se da je to dosta česta situacija sa gitaristima,nekakva mentalna blokada u situaciji kada treba nešto odsvirati pred drugim ljudima.Ja sam se također,kako veli Adslammer,riješio toga kad sam počeo svirati s drugim ljudima.A i kod mene je to dosta ovisilo o raspoloženju,ako netko gnjavi da nešto odsviram a nemam trenutno ništa pametno u glavi,prebirao bi po akordima ili odsvirao neku pjesmu koju znam,a ako sam u elementu onda bi i ispala neka zanimljiva improvizacija. A što se tiče sviranja nakon dugog vremenskog perioda,ne možeš zaboraviti svirati,treba samo fizički aspekt obnoviti,kondiciju ruke.A memorija pjesama je najgora stvar,meni ne treba godina dana nego za dva mjeseca zaboravim ako ne sviram:zvrko: Ritma se još možda i nekako sjetim otprilike al solaže nikako.
|
|
|
Post by beerman on Jun 8, 2024 9:24:40 GMT 1
mislim da bi za takve situacije trebalo imati uvijek nešto spremno, barem 2-3 pjesme koje izvježbaš da ih možeš lako odsvirati kad netko baš navaljuje jer što vrijedi da znaš 50 pjesmi ali onako na 70-80% jer će to zvučati kao da ih zapravo ne znaš odsvirati, plus ako nisi baš taj moment od volje za sviranje, onda je kvaliteta svega toga i niža i tu se onda netko može zapitati jel znaš svirati ili ne znaš...bolje se ne dovoditi u takve neugodne situacije
|
|
|
Post by gajba on Jun 8, 2024 10:00:43 GMT 1
Slažem se,trebalo bi uvijek imati nešto spremno al rekao bi da je možda najbitnije vježbati improvizaciju tako da se možeš snaći u svakoj situaciji.
|
|
|
Post by beerman on Jun 8, 2024 12:05:15 GMT 1
Slažem se,trebalo bi uvijek imati nešto spremno al rekao bi da je možda najbitnije vježbati improvizaciju tako da se možeš snaći u svakoj situaciji. kako vrijeme prolazi vidim da neću nikad postići neku visoku razinu sviranja, ne zato što ne mogu nego zato što nema svrhe da se toliko trudim da dođem do toga ... nemam namjeru nikog zabavljati sviranjem, nemam ni potrebu da se snimam i stavljam na YT jer tamo ionako ima brdo boljih gitarista ... znači, onoliko koliko je meni dovoljno da sviram sam sebi to je to ... prekasno sam ušao u to i nemam viziju uspjeha i stvaranja karijere
|
|
|
Post by gajba on Jun 8, 2024 14:45:46 GMT 1
Slažem se,trebalo bi uvijek imati nešto spremno al rekao bi da je možda najbitnije vježbati improvizaciju tako da se možeš snaći u svakoj situaciji. kako vrijeme prolazi vidim da neću nikad postići neku visoku razinu sviranja, ne zato što ne mogu nego zato što nema svrhe da se toliko trudim da dođem do toga ... nemam namjeru nikog zabavljati sviranjem, nemam ni potrebu da se snimam i stavljam na YT jer tamo ionako ima brdo boljih gitarista ... znači, onoliko koliko je meni dovoljno da sviram sam sebi to je to ... prekasno sam ušao u to i nemam viziju uspjeha i stvaranja karijere Sviraš prvenstveno radi sebe,najbitnije je da te veseli i ispunjava
|
|
|
Post by strat04 on Jun 8, 2024 19:44:51 GMT 1
Sviram ono što mi prvo prdne na pamet i boli me biljka da li se nekome sviđa ili ne... Nemam nikakvih trema niti sam ih ima budući da sam još sa šest godina imao prve nastupe u glazbenoj školi.
|
|
|
Post by beerman on Jun 8, 2024 20:05:44 GMT 1
Ako sviraš od te dobi ti stvarno nemaš razloga razmišljati jel kome paše ili ne jer znaš da znaš, ali oni koji nemaju ni pet godina sviračkog staža su još nesigurni u sebe, možda ne svi, ali oni koji nisu baš previše poduzetni preispituju svoje dosege i sviranje pred drugima doživljavaju kao test, a to je pomalo stresno ako želiš ostaviti dobar dojam. Kako god, pišemo tu tek toliko da se o nečem raspravlja
|
|
|
Post by strat04 on Jun 13, 2024 12:13:35 GMT 1
Znao ili ne znao moja filozofija je da sviram za svoj gušt... Ako se nekome sviđa super a ako ne onda me "boli biljka" Ima brdo primjera vrlo uspješnih gitarista a zapravo su tehnički gledano živi ćorak ali eto, ljudi su jednostavno kreativni, naprave fantastične melodije i to su za mene zapravo jednako dobri gitaristi kao i neki koji imaju vrhunsku tehniku a za slušanje su noćna mora u kreativnom smislu... Najkraće rečeno, svirajte i uživajte u tome... KOga briga za tuđe mišljenje...
|
|