|
Post by beerman on Jun 14, 2024 10:25:20 GMT 1
Evo jedne pjesme koju možete uvijek imati spremnu da zadivite nekog tko vas vuče za rukav da nešto odsvirate. Pjesma je vrlo jednostavna jer se može svirati na samo četiri akorda koji se stalno vrte u krug i to četiri najlakša akorda, Am D G Em. Da biste ostavili odličan dojam trebalo bi znati i tekst pjesme, to je teži dio posla, ali isplatilo bi se potruditi
|
|
Rudi
Moderator
|
Post by Rudi on Jun 17, 2024 11:12:25 GMT 1
1995. u Raju.... Key West, Florida, Sloopy Joe's...
|
|
|
Post by beerman on Jun 17, 2024 12:42:16 GMT 1
o čemu se tu radi? Ne mogu to povećati ni ništa motorizer je valjda živ, nema ga već sedam dana
|
|
Rudi
Moderator
|
Post by Rudi on Jun 18, 2024 14:52:08 GMT 1
Ja kliknem dva puta direktno na sliku i dobim full screen prikaz???
|
|
|
Post by beerman on Jun 18, 2024 15:50:48 GMT 1
Jesam, sad se otvorilo...ali opet nisam skužio poantu
|
|
|
Post by motorizer on Jun 25, 2024 11:31:56 GMT 1
o čemu se tu radi? Ne mogu to povećati ni ništa motorizer je valjda živ, nema ga već sedam dana radi se o tome da je onaj mladić sa lijeve strane slike Rudi davne 1995., i da pretpostavljam svira upravo tu stvar koju si okačio. inače živ sam, živ, samo sam bio u nekim poslovima i događanjima, pa nisam mogao do foruma... ali tu sam sada. inače Rudi kači slike na drugačiji način, on to okači direktno na forum, a ja ih kačim preko nekog free hosting servisa kao što je postimage.org. stvar je u tome što forum ima ograničen prostor za attachmente (besplatno), pa onda ja povremeno takve slike prebacim na postimage.org tako da oslobodim mjesto na serveru. međutim, sve je to dobro, kako god je kome lakše nek radi, meni je to čas posla za prebaciti kada se nakupi... postoji ti hrpa dobrih pjesama kao ova koju si okačio i koje koriste samo 3 ili 4 osnovna akorda, i naravno uvijek ih je dobro znati i imati "u rukavu" kada zatrebaju..
|
|
|
Post by beerman on Jun 25, 2024 14:35:32 GMT 1
A to je to?! Rudi je svirao po Americi! To mi nećemo nikad dostići. Ja neću svirati ni u vatrogasnom domu u nekom selu, a kamoli na nekom festivalu na Floridi
|
|
|
Post by motorizer on Jun 25, 2024 15:17:28 GMT 1
Rudi je prošao pola svijeta, koliko znam radio je na cruiserima, svirao i svašta nešta... mislim da je bio i na HRT-u u nekoj emisiji.
bez pretjerivanja, on je živuća enciklopedija glazbe.
|
|
|
Post by beerman on Jun 25, 2024 15:20:53 GMT 1
Evo još jedne jednostavne pjesme za onako zabavit radoznale iako znam da ima takvih jednostavnih puno. Znači, ako se sviraju samo akordi bez onog ostalog što ide uz to, radi se o par osnovnih akorda iako ni kompletna pjesma nije nešto zahtjevna, ali opet je tu vokal važan začin. Općenito solo gitaristi bi trebali imati i pjevačke sposobnosti jer nema nikog drugog tko taj dio odrađuje, osim ako društvo zna pjevati
|
|
|
Post by motorizer on Jun 25, 2024 15:41:35 GMT 1
jednom sam odvukao Epiphonov elektroakustični ukulele i Roland Microcube pojačalo na baterije na završni izlet u planinu kada sam bio voditelj planinarske škole. zapisao sam u bilježnicu akorde nekih 20ak pjesama, ali nikada nisam volio pjevati... i to je bio zajeb jer nisam vježbao svirati uz pjevanje, inače te slogovi stihova odvedu svojim putem pa zaboraviš držati ritam kako spada. međutim, šta je tu je, nije bilo opcije odustati, pa sam popio par piva i propjevao kao ptica kad me je pivo blesnulo u glavu bilo nas je 50ak, uz vatricu između šatora, pojačalo je bilo taman dovoljno glasno da se ukulele čuje koliko treba... naravno da sam zaboravio akorde, pa sam sa čeonom svjetiljkom čitao sa papira što trebam svirati to je bilo prije nego sam naučio svirati gitaru.
|
|
|
Post by beerman on Jun 25, 2024 16:16:09 GMT 1
Zanimljiva anegdota Ma znao si ti svirati i tada, ali nisi bio dovoljno izvježban, a to je bitno, kao što se kaže, ponavljanje je majka znanja. Vjerojatno nitko od tih koji su bili prisutni nisu uopće imali nekog znanja o sviranju pa si ti njima zvučao odlično, a pogotovo nakon određene količine alkohola tko je uopće mogao skužiti jel sviraš dobro ili ne. Uzimanje zapisa kao pomoći je odmah znak nedovoljne sigurnosti jer ono što znaš to znaš, a ako ti treba šalabahter znaći da baš i ne znaš sto posto. To me sad navodi na nešto što primjećujem kod sviraća u velikim orkestrima gdje se sviraju velike stvari, Bach, Mozart, Chopin itd. Svi gledaju u note dok sviraju, to mi nije jasno da oni mogu istovremeno čitati note i svirati, a uz to i pratiti dirigenta, a vjerujem da bi mogli svirati i bez notnog zapisa jer su profesionalci. Možda ne razumijem kako to točno funkcionira
|
|
|
Post by motorizer on Jun 27, 2024 10:48:32 GMT 1
možda im te note koriste da bi znali na kojem su točno dijelu, tko što taj tren svira i kada je vrijeme za ubaciti svoj dio. nekako sam gledajući dirigente uvijek imao dojam da postoji primjetan delay između njhovog mahanja štapićem i odaziva glazbenika.
|
|
Rudi
Moderator
|
Post by Rudi on Jun 27, 2024 11:55:38 GMT 1
Baš nekako ovih dana.... ali daleke 1990. Svjetsko nogometno prvenstvo u Italiji...
|
|
|
Post by beerman on Jun 28, 2024 17:03:32 GMT 1
možda im te note koriste da bi znali na kojem su točno dijelu, tko što taj tren svira i kada je vrijeme za ubaciti svoj dio. nekako sam gledajući dirigente uvijek imao dojam da postoji primjetan delay između njhovog mahanja štapićem i odaziva glazbenika. Vjerojatno je to tako jer to što oni sviraju je kompozicija koja se sastoji od mnogo više detalja od obične zabavne glazbe
|
|