|
Post by dusansk on Oct 2, 2024 20:27:58 GMT 1
Svi već znaju da ja posebno volim semi hollow i hollow gitare i da se na to posebno palim. Dopala mi je (iz neke zamjene, kao i obično) jedna gitarica, kineska, starije proizvodnje, ne znam koliko je stara, kod prethodnog vlasnika je bila 15-tak godina a i do njega je stigla polovna. Les Paul klon, vrlo realno urađen. Nema odstupanja u obliku, veličini. Posebno je interesantno što nije semi hollow nego full hollow, potpuno akustična, nema centralnog bloka. Ovako je izgledala kad mi je stigla, malo zapuštena ali kakve su mi dolazile ovo je tip-top:
Brand je StarSun a nalazio sam isto ovo na netu i pod drugim imenima.
Kao i u mnogo slučajeva, uzeo sam je na neviđeno i neprobano pa šta ispadne. Nisam ni očekivao Bog zna šta. Čim sam podesio action oduševila me fantastičnim vratom, (čak i sa groznim, debelim i zarđanim žicama) perfektno obrađenim pragovima, moguće da se neko dobro potrudio oko toga, čisto ne vjerujem da je takva izišla iz proizvodnje. Pošto je potpuno akustična zvoni vrlo dobro i iznenađujuće glasno. Ne zaostaje glasnoćom za Ovation klonovima sa plitkom pozadinom. Od DengSjaoPing magneta nisam očekivao baš ništa a ispali su, recimo pristojni. Da li to pripisati šupljem tijelu sa puno rezonancije ali zvuk je u tom originalnom stanju bio konkretan, sa velikom punoćom i sa dovoljno oštrine koju baš nisam očekivao. U kompletu sa vratom koji je odličan gitarica se pokazala kao sasvim ozbiljan instrument. Vrat je malo puniji, širi, dimenzijama potpuno kao Gibson 50s. Divnog izgleda, kvalitetnog materijala, vintage finisha ...
Tu je pala odluka za ozbiljnijom doradom koju ću opisati u nastavku.
|
|
|
Post by dusansk on Oct 2, 2024 21:09:08 GMT 1
Dakle, na ovako finu gitaricu pod prvo moraju ići ozbiljni magneti. Odustao sam od ideje da stavim "malo bolje" magnete i odlučio sam se za super tešku kategoriju. U Alibabinoj pećini sam iskopao set Gibson 57 Classic PAF-ova. Oni su fino uravnoteženi, 7.8 kOhm neck i 8.3 kOhm bridge, alnico II. Kineski magneti su bili 10 i 17 kOhm, naravno keramički a to na ovako decentno drvo ne ide nikako. 57-ce su novije proizvodnje, skinuti sa Les Paul Classica 2020.
Plan mi je bio da zamjenim svu elektroniku ali sam odustao jer je postojeća odlična. Potovi su male forme ali se jasno vidi da su kvalitetni. Teški, čvrsti, sa "hidrauličnim" osjećajem okretanja i apsolutno bez ikakvog šuštanja.
Povadio sam svu utrobu, uvezano koncima da se manje patim prilikom vraćanja i za svaki slučaj sve premjerio kad je već dostupno:
Sa skinutim magnetima se fino vidi da je prednja ploča maple laminat, vrat i zadnja strana (prilično neobično) mahagonij.
U šupljini neck magneta sam morao malo doraditi jer su Gibson magneti nešto dublji i proširiti oko ivica ali ništa komplikovano:
Jedna sličica čisto da se vidi da je vrat pravi dragulj:
I još malo detalja:
Onda sam na dalje primjenio standardnu proceduru: čišćenje fretboarda, (ipak) poliranje pragova, natapanje fretboarda limunovim uljem. Nadalje brisanje cijele gitare blagim deterdžentom pa poliranje iz 2 faze, prvo platnenim točkom i grubljim polir sredstvom a onda vunenim točkom i polir sredstvom sa voskom:
Kao treća faza ide tajni sastojak, tečna keramika za visoki sjaj automobila. Kod mene mora da se sjaji ko pasja muda.
Sada to već sliči nečemu i izgubio se šmek kineske jeftinjare:
Još je ostalo glancanje hardvera, nove žice, podešavanje actiona i intonacije i eto ga ...
To je sada u stanju u kakvom moraju biti moje gitare. A kao drugo, to sad zvuči u sasvim drugoj klasi. Da sad ne opisujem zvuk obećavam da ću čim prije usnimiti kako lepotica pjeva i postaviti.
Eto, mene usrećuje kad se angažujem oko nečega nominalno niže klase i lošijeg stanja pa to na kraju izbrusim da bude biser.
|
|
|
Post by gajba on Oct 4, 2024 14:35:09 GMT 1
Gitara izgleda odlično,svaka čast
|
|
|
Post by scartissue on Oct 4, 2024 15:01:00 GMT 1
Fora instrument. Postoji inače Gibson / Epiphone ES - Les Paul hibrid. Doduđe već neko vrijeme nije u proizvodnji ... Ali fora instrument.
|
|
|
Post by dusansk on Oct 6, 2024 17:11:00 GMT 1
Naravno da postoji, samo original ima prilicno nepopularnu cijenu.
|
|
|
Post by motorizer on Oct 6, 2024 18:38:14 GMT 1
jako lijepo to izgleda, i pravi izbor pickupa. odlično kao i uvijek Dušane !
|
|
|
Post by adslammer on Oct 7, 2024 14:51:19 GMT 1
Jako lijepo, pragove si isto polirao s tim sredstvima koje si naveo i za lak?
|
|
|
Post by dusansk on Oct 8, 2024 11:48:33 GMT 1
Pragovi idu posebnom varijantom. Ovako: Za zaštitu fretboarda sam nabavio metalne štitnike jer su mi jednostavniji i brži, ne moram ljepljivom trakom prekrivati fretboard nego samo idem od praga do praga. Pragove tretiram alatima iz jednog malog seta za Dremel koji sam nabavio od nekud za 5-6 Eur.
Ukoliko su pragovi baš rđavi onda ih prvo ispoliram metalnim četkama, mjed za srednju žalost a čelik za najgrđe slučajeve. Sledeća faza je poliranje onom zelenom četkicom, na njoj je nešto nalik gruboj strani spužvice za suđe, samo možda još malko grublje. Posle toga premažem prag grubljim polir sredstvom i na to koristim diskić sa platnenim slojevima. Za kraj ide filcani diskić sve dok prag ne dobije izgled nakita. Posao je pipkav i zna potrajati ali kad se pokaže rezultat onda je jasno da ima smisla potrošiti (barem) sat vremena na pragove.
Sjetih se još da mi je odlične rezultate na pragovima znalo pokazati i tečno abrazivno sredstvo za suđe. Najobičnije, ima ga svaka ozbiljnija kuhinja, da ne kažem kujna
|
|
|
Post by dusansk on Oct 8, 2024 12:04:50 GMT 1
A radio sam i ovako i može odlično ukoliko pragovi nisu bas jako loši: Gruba strana obične gumice za brisanje, prvo grublja a onda finija. Za koju god varijantu da se odlučite ključna komponenta je, kako kaže jedna naša prijateljica, Rukadol ili Rukaton. Što će reći, ribaj, ribaj, žuljaj, žuljaj ...
|
|
|
Post by adslammer on Oct 9, 2024 10:57:49 GMT 1
Znači ideš samo s grubljom polir pastom, finom ne ideš? Nedavno sam tek nabavio dremel i razne platnene i vunene nastavke pa ću isto ubuduće isprobati. Ovaj kao zeleni dio spužve nemam, di si to nabavio? Inače dosad sam uvijek koristio brusni papir od 240 pa do 3000, a završio bih s dunlop micro fine 8000. Pred nekoliko mjeseci sam nabavio i nešto slično micro meshu (400-600-900-1350) za grublje stvari, a nekoliko alata za poliranje nokti mi se pokazalo super za završne radove, imam kombinaciju 600-3000 i 1000-4000 od tih buffera. Jako je s njima lako raditi. Sljedeća gitara ide i s dremelom tak da vidimo koliko će biti bolje. Kako riješavaš crtice po boku pragova nastalih od kruniranja nakon nivelacije? Ja imam te gardove i koristim ih samo ako trebam isključivo polirati pragove. Ako je nivelacija, kruniranje, obrađivanje rubova i poliranje onda svakako ide krep traka po fretboardu.
|
|
|
Post by gstaraz on Oct 10, 2024 14:55:07 GMT 1
totalno cool gitarica !!!! vjerujem da ima i poseban sound pošto je hollow. Uvjek je gušt pogledat tvoje "restauracije" !
AD: za crte od brušenja nema druge nego šmirgle od 600 pa do nekih 3000 ... samo micromeshe možeš zamjeniti koliko toliko sa dremmelima, proxxonima i slično, ali realno ta mjera poliranja i nije baš da je potrebna... jednom kad dođeš do 3000 je praktički sve gotovo... samo prođeš naknadno polir pastom i onim krpenim nastavcima za dremmele za visualni efekt, ali realno, razlike u feelingu sviranja i nema
Da bi izbjego te crte od turpije, kupi mini čelične četkice i njima svako toliko očisti turpiju dok radiš, ili ako su baš duboki, onda pređi na finju i kvalitetniju turpiju.
|
|
|
Post by dusansk on Oct 11, 2024 9:18:24 GMT 1
Slazem se.
I jos samo, svaka gitara je prica za sebe i kod svake ima nesto specificno za doradu tako da svakoj prilazis drugacije i prilagodjavas se.
|
|
|
Post by dusansk on Oct 20, 2024 18:30:45 GMT 1
Kad sam već obećao ... Par snimaka, da se čuje kako to zvuči. Malo clean, malo drive.
Bez backing trackova, bez ikakvih efekata, bez probe, sve na prvi take pa kako ispadne, samo gitara direkt u JTM 60 Marshall, snimljeno mobitelom, samo sa prikopčanim malo boljim mikrofonom:
.
|
|
|
Post by scartissue on Oct 21, 2024 11:19:21 GMT 1
Jako zanimljiva gitara, pogledao sam clean klipove, ... Sad želim da Epiphone da reboot ES-LP hibrida.
|
|
|
Post by motorizer on Oct 21, 2024 16:58:50 GMT 1
lijepo to zvuči...
|
|