Rudi
Moderator
|
Post by Rudi on Jul 3, 2024 11:31:55 GMT 1
Tvrđava Kastel... Najveća rok grupa na našim prostorima Bijelo Dugme nastupiće 5. srpnja na Banja Luka Festu u okviru slavljeničke turneje! Sjaju jednog od najljepših festivala u regiji doprinijeće muzički velikani na čelu sa Goranom Bregovićem, koji povodom pedeset godina karijere nastupaju u samo pedeset gradova, a Banja Luka je jedan od njih zahvaljući Banja Luka Festu! Ovako je prije nekoliko dana bilo u Kragujevcu...
|
|
Rudi
Moderator
|
Post by Rudi on Jul 10, 2024 13:47:57 GMT 1
Bijelo Dugme u Banja Luci... podvojenog sam mišljenja i osjećaja.
Drago mi je da sam bio prisutan trenutku povijesti koje se zove: Grupa Bijelo Dugme.
Što se nostalgičnosti tiče, večer je bila predivna i vratila nas je u ona neka druga, bolja vremena.
Što se tiče muzičkog doživljaja tu sam relativno ne/zadovoljan jer isporučeno je nešto što su trebale biti pjesme koje su ti ljudi sami napravili i nije mi jasno kako to da ih sada ne mogu odsvirati korektno. Za pjevače mi je relativno jasno, na žalost Tifa je 'izgubio' glas, Alen može otpjevati 'svoje' pjesme međutim pjesme koje su bile na repertoaru, a koje je trebao pjevati Željko Bebek, su totalno uništene. Sada su mi jasne izjave Željka Bebeka i razlozi radi kojih nije pristao da odradi ove koncerte. Na repertoaru nije bilo 'klasika' Bijelog Dugmeta, npr. Sanajao sam noćas da te nemam, Bitanga i princeza, Selma, Sve će to mila moja prekriti...
Vizualno je koncert popraćen prilično jednostavno, šteta, obzirom na današnje mogućnosti mislim da je firma koja je angažirana za video-zid trebala uložiti više truda i realizirati doživljaj uz pomoć starih fotografija, videa itd. Interakcija benda sa publikom = ništa. Nikakav osvrt na dugovječnost grupe, Bregović se muči sam sa svojim ritmovima i solažama...
Uglavnom, drago mi je da sam ih vidio i poslušao i uvijek će mi ostati dragi jer su obilježili moju mladost.
|
|
|
Post by adslammer on Jul 10, 2024 19:10:59 GMT 1
Da, rekao bih 2005. kada su imali onih nekoliko velikih koncerata po stadionima, ja bio na Maksimiru u prvom redu, da je to bilo zadnje što smo mogli čuti vrijedno spomena od bijelog dugmeta, nažalost.
|
|
Rudi
Moderator
|
Post by Rudi on Jul 11, 2024 6:23:13 GMT 1
Ma te 2005. su isto sfušarili... Brega je imao onog lika iza sebe cijelo vrijeme na stage-u koji mu je suflirao... Bebek je tada dobro odradio svoje...
|
|
|
Post by adslammer on Jul 11, 2024 7:14:58 GMT 1
Ma dobro, ali bilo je to još donekle čvrsto i pristojno odsvirano, vidjeli smo i cijelu plejadu Breginih gitara ako ništa drugo
|
|