|
Post by motorizer on Mar 23, 2024 13:38:37 GMT 1
zanimljiva igračka, prema viđenom čini se veoma praktična... pogotovo za one koji nemaju dobro pojačalo, a komplicirano im je raditi sa računalom i pluginovima. cijena je više manje prihvatljiva, oko 140 eura, što je manje nego neka od Boss-ovih pedala.
|
|
|
Post by strat04 on Apr 2, 2024 7:19:31 GMT 1
Imao sam neko kratko vrijeme nešto slično čini mi se od Nuxa i spravica je baš dobro radila. Ovo od Bossa me je odmah kupilo i samo je pitanje kad će sletjeti kod mene. Imao sam Katanu 100 i bila je odlična samo što ja nisam fan editiranja zvuka preko laptopa. Trenutno imam Mini Katanu za snimanje, ali mi se čini da će ju upravo ovo zamijeniti jer kad snimam onda mi i ne smeta editiranje na laptopu jer sam ionako prilikom snimanja uz njega. Uglavnom, stići će to...
|
|
|
Post by motorizer on Apr 2, 2024 7:32:51 GMT 1
kolega sa posla je kupio ovu spravicu prošli tjedan, pa će mi je posuditi kada se dovoljno poigra. napisat ću onda par riječi. meni se također sviđa ideja, a pošto je od Boss u pitanju, trebalo bi biti dobro i smisleno.
|
|
|
Post by strat04 on Apr 2, 2024 8:02:51 GMT 1
Očekujem recenziju... 😁
|
|
|
Post by motorizer on Apr 2, 2024 9:18:45 GMT 1
bit će..
|
|
|
Post by motorizer on Apr 9, 2024 9:12:02 GMT 1
spravica stigla na test... jedva čekam kraj radnog dana pa doma
|
|
|
Post by beerman on May 2, 2024 19:02:33 GMT 1
Napiši ukratko kakvi su dojmovi nakon isprobavanja katane go i jel bolje imati to ili bi ipak bilo pametnije kupiti interface i svirati preko kompjutera. Da imam bolji komp već bih kupio interface, ali komp mi je slab pa ne bi to vjerojatno funkcioniralo. Ne moraš odmah pisati nego kad ti se bude dalo, nema žurbe
|
|
|
Post by motorizer on May 3, 2024 6:54:32 GMT 1
Napiši ukratko kakvi su dojmovi nakon isprobavanja katane go i jel bolje imati to ili bi ipak bilo pametnije kupiti interface i svirati preko kompjutera. Da imam bolji komp već bih kupio interface, ali komp mi je slab pa ne bi to vjerojatno funkcioniralo. Ne moraš odmah pisati nego kad ti se bude dalo, nema žurbe danas popodne
|
|
|
Post by motorizer on May 3, 2024 12:41:25 GMT 1
evo napokon par riječi o spravici. okačit ću više postova kako budem pisao i da ne zatrpam jedan post sa previše slika.... spravica je sama po sebi jednostavna za korištenje i bez pokretanja aplikacije na smartphone-u ili tabletu. na vrhu je mali display koji pokazuje preset ili tuner, i master volume. USB priključak za punjenje koji je ujedno i recording interface sa računalo. tu je i priključak za analogne slušalice. nisam isprobao da li se u USB C mogu spojiti digitalne slušalice. zatim bluetooth, on/off prekidač, i tipka za "stagefeel". stagefeel je u stvari nekakva vrsta reverba koja stvara prostorni efekt različitog položaja pojačala u odnosu na ostatak benda (backingtracka). može ga se ugasiti, ili upaliti na jednu od dvije tvorničke postavke, ili jednu vlastitu (custom) postavku. spravica ima 30 memorijskih "banki" od koji svaka ima 3 preseta. sa multifunkcijskom tipkom se biraju "banke" ili tuner, sa tri tipke pojedini preset. može se posebno kupiti i mali bluetooth footswitch za tri tipke kao i bluetooth expression pedala. ugrađena baterija traje najmanje 5 sati svirke. kod mene je bila 2 dana na probi, i nisam uspio potrošiti bateriju. za podesiti zvukove i istražiti opcije i podešavanja, potrebno je instalirati Boss-ovu Katana GO aplikaciju na mobitel ili tablet. aplikacija je sama po sebi veoma intuitivna, i u stvari uopće ne treba čitati uputstva da bi se znalo podesiti 90% onoga što se može podešavati. glavni ekran... početni ekran za efekte. kada se izabere neki efekt kao recimo delay, tada se dalje bira vrsta delaya zatim svaki efekt ima između 2 i 3 strane za podešavanje raznih parametara. ovo su podešavanja za digital delay ostali efekti, driveovi i slično... ima toga još masu, ali da sad ne zatrpavam post sa milijun slika, okačit ću ih samo nekoliko. ukratko, nema čega nema. a ako ipak nečeg nema, može se downloadati. znači, baš svaki od navedenih efekata ima vlastita podešavanja, od kojih poneka idu i u previše opciija koje ja baš i ne kontam najbolje. nastavak slijedi...
|
|
|
Post by motorizer on May 3, 2024 12:57:49 GMT 1
tuner postoji u aplikaciji i na samom displayu na spravici može se podesiti sami lanac (redoslijed efekata) na 7 različitih načina spravica omogućava spajanje na YT kako bi se moglo svirati uz backingtrack, i pri tome podesiti brzinu playbacka. čak se može izabrati određeni dio bakcingtracka i staviti ga u loop, recimo kada se želi svirati samo solo neke pjesme. tu je i "Tone exchange" za download različitih preseta. meni sa generalnim podešavanjima "stagefeel" podešavanje osim eq efekata (pedala), postoji i globalni eq, kojeg je potrebno podesiti jer tvornički Katana GO daje previše basseva. mislio sam da je to do mojih slušalica, ali kada sam kasnije preslušao testnu snimku čuo sam da je basseva baš previše. ipak kako nisam imao previše vremena, mnogo toga nisam uopće podešavao, nego sam koristio tvorničke postavke. ostala podešavanja da bi koristili aplikaciju i vidijeli sve mogućnosti osim preseta, dovoljno je skinuti besplatnu Boss Katana GO aplikaciju. ipak za vidjeti postojeće tvorničke presete, potrebno je spojiti spravicu bluetoothom. nastavak slijedi...
|
|
|
Post by motorizer on May 3, 2024 14:23:51 GMT 1
ja sam je koristio tako da bi gitaru spojio u ABY switch pedalu, pa zatim Katanu GO u nju tako da mi je lakše vidjeti što na njoj radim. međutim, čim sam istalirao aplikaciju na smartphone, više nije bilo potrebe uopće dirati spravicu. isto tako se spravica može spojiti u neku drugu pedalu (efekt), recimo nekakav overdrive ili polifoni pitch shifter. što se tiče simulacije zvučnika, moguće je na početnom ekranu pod EQ izabrati vintage, modern i deep cabinet resonance. sami zvuk je po mom mišljenju prilično dobar. tu su simulacije mnogih Boss-ovih (i ostalih) pedala, koje su same po sebi odlične, a u ovom slučaju tu simulaciju nije odradila neka "čang-šlang" firma, nego Boss. inače prema Boss-u generalno imam respekt što se tiče efekata za gitare. iako imam trenutno samo jednu njihovu pedalu, isprobao sam ih 10-ak i svaka je po mom ukusu bila pogođena, tako da smatram da je mnogo veća mogućnost da će nešto valjati ako je od Boss-a. ovo bi u stvari trebala biti "prava" Boss katana, samo bez gitarskog zvučnika i izlaznog pojačala snage. tvornički preseti su većinom sasvim dovoljni i dobro složeni, pogotovo za one koji ne vole previše kopati po opcijama kao ja. a za one koji imaju dovoljno volje i razvijen sluh, mogućnosti podešavanja zvuka su skoro beskonačne. imao sam prije ovoga dva "mikro"-plug pojačala za slušalice, jedno od Voxa (Amplug2 Metal) i jedno od Harley Bentona (Rockplug), i to se ne da uopće uspoređivati sa Katanom GO, to su dva sasvim različita svemira. ono prvo su dječje igračke koje služe tome da se dobije ikakav zvuk kroz slušalice za vježbu, a Katana GO je tu da bi se stvarno uživalo u tom zvuku. spravicu bi svakako preporučio nekome tko tek počinje svirati gitaru, nema pojačalo i još ne zna što zapravo hoće upravo zato jer sa ovom spravicom može mnogo toga bez ograničenja i sa njom ima najmanje 5 godina igranja i isprobavanja raznih efekata prije nego se odluči za ono što hoće. također bi je prije izabrao nego interface za PC i pluginove, jer je korištenje mnogo jednostavnije. uz to osobno imam averziju prema korištenju PC-a za sviranje gitare, ali to su neki moji filmovi koji ne moraju biti ispravni. isto tako je spravica po mom mišljenju izvrsna za vježbanje preko slušalica, monitora ili linije i za bilo kojeg dobrog gitaristu sa razvijenim sluhom. ono što ne treba očekivati je da Katana GO može zamijeniti osjećaj i "punch" pravog pojačala sa gitarskim zvučnikom. ali dobro pojačalo i kabinet koštaju mnogo više, a također i imaju mnogo manje opcija zvuka nego Katana GO. zato je ne bi promatrao kao konkurenciju pojačalu i pedalama, nego kao dodatak koji opet nekome može biti osnovno sredstvo za svirku, ovisno o potrebama i afinitetima. spravica se može koristiti i kao interface za snimanje, bez ikakvih pluginova i kompliciranih i skupih DAW-ova. jednostavno se spoji u USB na računalu, pričeka 15 sekundi i sve je spremno. ne treba skidati nikakve drivere ili instalirati ASIO zbog latencije. pokrenuo sam jednostavni i besplatni Audacity i samo stisnuo snimanje. sa Katane GO sam pustio backingtrack sa Youtubea i krenuo svirati sa tvorničkim postavkama i prvim presetom koji mi je privukao pažnju zbog svog imena - Metal Riff. znači, nula podešavanja i zajebancije. prvi dio je malo uvoda i ritam gitara, drugi samo solo. računalo je prilično staro, mislim da je prva generacija i3 procesora, 8 GB RAM, i jeftini i prilično spori 120 GB SSD disk. zvuk nije naknadno podešavan. ipak moram napomenuti dvije stvari.. prvo je da bi ipak prije snimanja na Katani GO trebalo smanjiti bass, a drugo je da snimka nije nešto za pohvaliti se. nisam odavno svirao Wasted Years od Iron Maiden-a, a zvuk Metal Riff preseta mi je nekako zvučao slično, pa sam krenuo snimati baš nju. trebao sam je barem odsvirati par puta prije snimanja da se podsjetim i uhvatim grip, ali bio sam lijen... zato sam kod sola fulao cijeli tajming i ponešto nota, pa moja gitara i originalna solo gitara nisu sinkronizirane. ipak, da bi se dobio dojam zvuka, okačit ću snimku uz upozorenje da se ne smijete previše smijati, niti ikome spominjati tu snimku... inače ću ugasit cijeli forum i internet u Hrvatskoj ako se naljutim znači ovo je čisto edukativno da bi dobili dojam zvuka. nemam više kod sebe ovu spravicu, i nisam imao vremena da to snimim ponovo kako treba. ali zato ću je ovih dana ponovo snimiti kako treba preko svog pojačala... wasted years intro testjoš bi je bilo zanimljivo spojiti direktno u razglas, pa isprobati kako zvuči... i to je to otprilike.
|
|
|
Post by beerman on May 3, 2024 18:47:45 GMT 1
Pročitao sam sve i poslušao snimku, još ću vjerojatno par puta baciti oko i uho na sve to da bolje proučim detalje. Stvarno si se potrudio oko toga i hvala ti. Nadam se da će biti korisno i za druge ljude koji prate ovaj forum i koji su se zainteresirali za katanu go. Vjerojatno ću slijedećih dana skoćiti do nekog music shopa i potražiti tu spravicu, iako bi najbolje bilo nazvati prije pa da naruče ako trenutno nema na zalihama. Za sad toliko, ako se kasnije sjetim još nečeg napisat ću
|
|
|
Post by motorizer on May 3, 2024 18:59:59 GMT 1
izbrisao sam onaj dio sa solom, nije bio dovoljno dobar...ipak ja moram mislit na svoj imidž ... ostavio sam intro i ritam do poslije refrena. provjeri još i Nux Mighty Plug Pro. oko 50 eura je jeftiniji od Boss-a, ali on koristi IR-ove što znači da bi trebao također imati zvuk ko "prava" stvar.
|
|
|
Post by beerman on May 4, 2024 6:51:21 GMT 1
Znam da NUX ima nešto slično. Ako ne postoji nikakva razlika u kvaliteti onda bi bolje bilo uzeti NUX jer 50 eura nije za bacit, ali nekako me više želja vuče na Boss
|
|
|
Post by motorizer on May 4, 2024 7:36:55 GMT 1
tako otprilike i ja gledam na stvar. Boss je izmislio masu efekata koji su standardi dugo vremena, od delaya, overdrivea, distorzije, i kada oni to spakiraju u malu kutiju, to ima neku svoju težinu.
u stvari ako se spravica namjerava mnogo koristiti, onda bi išao na Boss, a ako je samo povremeno onda na Nux.
jedino što me trenutno koči kod kupovine je što sam našao svoju kombinaciju zvuka sa 2 Joyo pojačala - Zombie i Tweedy u stereo modu, sa kojom sam masu zadovoljan pa mi trenutno ne treba nešto drugo za sviranje što bi često koristio. ali da imam neko loše pojačalo ili da ga nemam uopće, sasvim sigurno bi se odlučio za neku od ovakvih spravica.
našao sam jednu usporedbu Bossa i Nuxa na yt:
|
|