|
Ritam
May 9, 2024 9:21:34 GMT 1
Post by motorizer on May 9, 2024 9:21:34 GMT 1
kao što sam napisao u savjetima za početnike, ritam u početku predstavlja problem i na to treba usmjeriti pažnju. moje mišljenje je da u početku učenja sviranja gitare ne treba pjevati uz sviranje ni usmjeravati pažnju na ono što pjeva vokal, jer pjevanje odvlači pozornost od ritma pošto tada desna ruka kod početnika automatski krene pratiti slogove riječi umjesto samog ritma. treba naučiti muziku slušati kao gitarist, pa uspjeti držati fokus samo na gitari i zvuku koji ona daje.
neki se neće složiti sa ovakvim pristupom, nego smatraju da baš treba od početka pjevati uz sviranje. za mene osobno to ima smisla ako se radi o laganim i sporim pjesmama koje se sviraju akordima, ali ako netko odmah krene na metal/hard rock, brze ritmove i powerchordove (kao ja npr. ), to ne baš i ne ide.
ritam ovisi i o vrsti glazbe, pa u nekim slučajevima nije potrebno točno kopirati ritam gitare kako ide u originalu, već se dosta toga može odsvirati na puno različitih načina. međutim ima i glazbe kod koje se mora paziti da ritam bude 100% isti originalu jer se inače gubi "vibra".
evo par videa sa osnovama ritma koje su korisne za početnike:
|
|
|
Ritam
May 9, 2024 12:02:37 GMT 1
via mobile
Post by beerman on May 9, 2024 12:02:37 GMT 1
Sviranje ritma, npr. kad se svira glazba koju obično sviraju na svadbama mi već duže zaokuplja misli i jednostavno ne mogu pronaći neki ključ toga. Jedino što mi se čini da pomalo kužim je da se sve svodi na dvije tri vrste hvata, a tonalitet se mijenja samo klizanjem lijevo desno i spuštanjem i dizanjem za jedan red niže ili više. Znaći prsti kao da su stalno namješteni u jedan položaj samo mijenjaju akorde po klizanju po vratu. Sad sam to onako brzinski opisao iako se o tome sigurno ima puno više toga za reći. Čak imam osjećaj da neki gitaristi ni ne znaju koje akorde sviraju nego samo po iskustvu i sluhu deru taj ritam, niža viša gore dolje i tako
|
|
|
Ritam
May 9, 2024 13:13:55 GMT 1
Post by motorizer on May 9, 2024 13:13:55 GMT 1
koliko sam ja shvatio, tu se radi o barre akordima - osnovni hvatovi su barre u obliku E i Em, te A i Am akorda, uz možda još koju varijaciju kao što su 7-ice ili slično kod prijelaza. i onda to voze po vratu gore dole, ovisno koje akorde trebaju. E barre oblik odsviran na 3. pragu je G, na 5. pragu je A i tako dalje. Am barre oblik odsviran na 3. pragu je Cm, na 5. je Dm i tako dalje.
ne kontam se oko takvih ritmova, ali sjećam se da su na našem starom sajtu gitare.info često dolazili gitaristi koji su svirali po svadbama da pronađu, prodaju ili kupe akorde. i dosta njih je stalno pitalo kakav je ritam i često je odgovor bio nešto u stilu DDGDGD, što se u stvari odnosilo na smjer trzanja žica što zapravo nije ritam. ali ionako se veliki broj pjesama može odsvirati nekim jednim te istim jednostavnim 4/4 ritmom, na piru nitko ne očekuje doslovni cover neke pjesme nego je više bitnije da je tu refren uz koji se može pjevat i kojeg svi znaju.
još malo o ritmu...
|
|
|
Ritam
May 9, 2024 13:46:15 GMT 1
via mobile
Post by beerman on May 9, 2024 13:46:15 GMT 1
Ok. Neću te zamarat s tim ako nije tvoj stil. Uglavnom treba proučit kako sviraju te ritmove na narodnjake. Nedavno sam bio na jednoj svadbi i pratio poteze tog gitariste, no kako se ti potezi brzo izmjenjuju teško je to pohvatati. Čak sam u pauzi kad smo išli pušit van probao gitaristu pitat da mi malo objasni te ritmove, ali to je bilo već oko 2 ili 3 u jutro i previše pivi u sebi, pa se nismo baš normalno mogli razgovarat
|
|