|
Post by motorizer on Apr 8, 2024 16:38:25 GMT 1
nedavno sam nabavio jednu kinesku (a kako drugo ) akustaru, koju sam odlučio iskoristiti kao pacijenta za učenje ravnanja pragova. znam jednog dobrog meštra koji to radi po PS-u za prihvatljivi iznos, međutim volim čačkati po gitarama ko svako muško dijete. ovo sam isprobao čisto da znam proceduru ako ikada budem to trebao raditi na nekoj od svojih "normalnih" gitara. napominjem da se radi o seljačkoj metodi ravnanja vrata bez tenzije žica, čega bi se zgrozio svaki dobar meštar. međutim, u ovom slučaju vrijedi ona stara kineska poslovica: "za koga je, i dobro je" znači, pragovi koji budu ravni bez tenzije žica i vrata u položaju sviranja gitare, neće biti sasvim ravni kada se stave žice i gitara uzme u ruke. takvo brušenje pragova se da improvizirati sa aluminijskim vodilicama, ali o tome nekom drugom prilikom... ili možda to opiše netko tko to zapravo i radi. na Thomannu sam kupio najjeftini alat (naravno ) metalno ravnalo za vrat sa utorima za pragove (25 €), "fret rocker" (5 €), trupija za kruniranje pragova (7 €), ravnalo za mjerenje actiona i razmaka žica za razmakom od 0.5 mm (5 €). od prije sam imao naslon za vrat gitare (10 €). alat je po mom mišljenju u načelu OK ako se povremeno treba porediti pokoji prag. prvo sam skinuo žice i vrat izravnao uz pomoć truss roda i ravnala sa utorima za pragove, tako da svi pragovi budu u ravnini.. zatim sa fret rockerom (klackalicom) provjerio svaki prag cijelom šrinom. sva mjesta koja strše sam označio flomasterom crne boje. za svaki slučaj sam prije brušenja flomasterom crvene boje označio ostatak praga koji ne strši, tako da bi se prilikom brušenja bolje vidjelo da se nepotrebno ne pobrusi i zdravi dio. iako je to bila nova gitara iz trgovine, većina pragova nije bila kako treba. uz to su još bili i prilično grubi. ... i upravo sam pobrisao slike... nastavak slijedi kada ih pronađem na backup disku...
|
|
roma
Member
|
Post by roma on Apr 10, 2024 9:00:36 GMT 1
Koja je to kineska gitara?
|
|
|
Post by motorizer on Apr 10, 2024 14:56:26 GMT 1
|
|
|
Post by strat04 on Apr 10, 2024 20:48:36 GMT 1
Kod niveliranja pragova... 1. Potpuno izravnati vrat 2. Označiti kompletno pragove 3. Brusiti dokle god ima tragova markera 4. Krunirati svaki prag 5. Obraditi rubove 6. Poliranje
I to je sve.
|
|
roma
Member
|
Post by roma on Apr 11, 2024 16:15:06 GMT 1
Lijepo izgleda, jeli čemu?
|
|
|
Post by motorizer on Apr 11, 2024 16:52:24 GMT 1
a ne znam što bi rekao osim da lijepo izgleda pragovi su bili baš ono loši, grubi i sitni. elektroniku nisam ni probavao, uzeo sam elektro-akustičnu verziju samo zbog izreza na visokim pragovima. trebala mi je poslužiti za vikednicu, ali sam je prodao mjesec dana nakon što sam sredio pragove. na ovu sam stavio žice Ernie Ball Earthwood desetke da bude malo mekša, i uspio sam malo smanjiti action nakon sređivanja pragova. što se tiče zvuka također ne znam što bi rekao jer se općenito ne razumijem oko akustara. najbolja koju sam do sada imao je Fender CD60 CE što je najjeftiniji model Fendera, ali i nju sam vrlo malo svirao... valjda nisam tip osobe za akustičnu gitaru. umjesto akustare sam se odlučio za pedalu koja simulira zvuk akustare, jer mi je to ljepše pod prstima.
|
|
|
Post by motorizer on May 7, 2024 14:55:00 GMT 1
na žalost, ipak nemam backup slika, pa slijedi samo opis. prvo sam zaštitio fretboard između pragova sa papiranom ljepljivom trakom. sa obostrano ljepljivom trakom sam zalijepio komad brusnog papira gradacije 320 na ravni aluminijski U-profil dužine 40 cm, i lagano brusio po pragovima. svako malo bi provjerio boju flomastera na pragovima tako da znam koliko sam materijala skinuo. kada sam poskidao sve što je bilo crne boje, nastavio sam sasvim polako dok se nije počeo skidati crveni sloj boje flomastera. u toj fazi su pragovi postali sasvim ravni na vrhu. nakon toga je slijedilo "kruniranje" sa turpijom koja ima utore za kruniranje pragova, pa kada su se pragovi zaoblili, krenuo sam sa poliranjem. također sam običnom ravnom turpijicom poravnao i oštre krajeve pragova tako da budu u ravnini sa rubom fretboarda. u prošlosti sam polirao pragove sa čeličnom vunom i zatim bi na "dremel" stavio vuneni nastavak i namazao pastu za poliranje, pa na srednjim okretajima polagano prolazio sve pragove. međutim, oavj put sam nabavio gumice za poliranje gradacija 150, 180, 400 i 1000. sa njima je prilično lako za raditi, nema čestica čelične vune, nema fleka od paste za poliranje, pošto su relativno savitljive prilagode se obliku pragova, a kada se potroše mogu se rezati skalpelom ili nožem tako da ponovo imaju ravnu površinu.
|
|
|
Post by adslammer on May 7, 2024 16:07:02 GMT 1
Inače najčešće bude, što više moraš skidati pragova da bi se ujednačili to ćeš imati veću razliku u mogućem dobivenom actionu before and after. Potpisujem što je Strat napisao, ali dodao bih da dosta gitara (uglavnom električnih) profitira s još jednim korakom, a to je fall-way/fall-off i taj bi korak došao između 3. i 4. On ti omogućuje da možeš imati dovoljan relief na gitari da ti gornja žice ne bazaju pri akordima na vrhu vrata, a da možeš imati nizak action na visokim poljima (12. i više).
Zašto se radi, jer trussrod ti ne radi relief kroz cijeli vrat već uglavnom od neck pocketa pa do vrha vrata i ta onda višlja polja pošto nemaju relief, a želiš imati niži action na tom dijelu dobro dođe lagano napraviti fall-away. Sad od kojeg praga, to je najbolje vidjeti kako šipka radi i odakle počinje raditi konkavnost pa shodno tome odlučiti. Kažem ne treba puno skinuti, a život znači za one koje vole niski action! Više dolazi do izražaja kod električnih jer se one čepće sviraju iznad 12. praga.
|
|
|
Post by motorizer on May 10, 2024 15:10:43 GMT 1
da, na to sam zaboravio, fall-away je bitna stavka kod skroz niskog actiona. evo par sličica mog kineskog alatića za pragove. fret-rocker za detektiranje pragova koji nisu u ravnini sa ostalima, ravnalo za action i ostala precizna mjerenja, te turpija za kruniranje. to je ta jeftina turpijica za kruniranje. ovako ne izgleda nešto kvalitetno, ali ipak odradi svoj posao, pogotovo za mene koji će je koristiti max 10ak puta. ovo je izvrsna stvarčica. podjela skale je ona 0.5 mm (ima i skalu u inčima). uzdužno su crni mali blokovi da se lakše i preciznije vidi "action" ili visina pragova.
|
|
|
Post by strat04 on May 12, 2024 13:05:19 GMT 1
Od te turpije bježi koliko možeš... Ostavlja grozne riseve na pragovima pa kad poslije nje kreneš polirati opet dobiješ neravne pragove 😉
PS: imam ju pa zato kažem...
|
|
|
Post by motorizer on May 13, 2024 9:15:19 GMT 1
sada je kasno, već sam odradio sa njom onu akustaru...
|
|
|
Post by adslammer on May 14, 2024 15:01:13 GMT 1
Ovisi kakva je, ja sam imao nekoliko i jedna je nije radila dobro ko što strat kaže, ali druge dvije su bile dobre, ista stvar s ovim mjericama i rockerima, ja sam isprve dobio točne i ravne, dok znam da Dekyyy nije. Dok recimo ja sam leveling beam dobio nepotpuno ravan, ali sam ga dao iznivelirati profesionalno
|
|
|
Post by carver on Aug 27, 2024 22:46:46 GMT 1
Ovaj lik opako brusi pragove. Čini mi se tako jednostavno, no trebao bih ipak vježbe na bar desetak jeftinih polovnjača, da bih se usudio raditi na novoj gitari.
|
|
|
Post by carver on Aug 27, 2024 23:42:41 GMT 1
Od te turpije bježi koliko možeš... Ostavlja grozne riseve na pragovima pa kad poslije nje kreneš polirati opet dobiješ neravne pragove 😉 PS: imam ju pa zato kažem... Sugrađane moj. Ovi likovi iz U.S.A kupuju te alate za kruniranje pragova na Amazonu i kunu se u njihovu kvalitetu. Ima bezbroj videa gdje rade s tim alatom i nema oštećenja.. vjerojatno su ovi s alibabe i Temu-a malo manje kvalitetni.
|
|
|
Post by adslammer on Aug 28, 2024 8:57:46 GMT 1
Da kod niveliranja pragova stvarno treba iskustva, ali i dosta znanja prije toga. Puno logike prilikom pripreme brušenje, nekad gitara kada ju sviraš se čini da treba puno brušenja za niski action, a čak to ne mora biti slučaj ako ju se dobro pregleda i pripremi za brušenje. A ako se to ne odradi dobro pobrusiš pragove ili krivo ili previše i vrlo lako se napravi još veći trošak. Mislim svakako treba to prepustiti iskusnima, a sam učiti doslovno na šrotovima, a prije toga pogledati dosta videa i uputstva od ljudi koji znaju!
|
|