|
Post by beerman on May 27, 2024 18:05:13 GMT 1
Da, profesionalci čuju sve te nijanse, ali 90 % onih koji samo uživaju u glazbi čuju samo onaj distorzijski zvuk koji je karakteristićan za rock tako da čak i ja koji to više pratim možda ne ćujem da tu ima delaya. Ok, na brzinu sam proćitao komentar pa možda mi je nešto izostalo iz poante svega
|
|
|
Post by motorizer on May 27, 2024 22:24:49 GMT 1
snimit ću ti jedan kratki high gain solo sa i bez delaya, odma ćeš skontat razliku i vidjet koliko dobro sjedne delay u solaži... a još kad u tu kombinaciju još ubaciš i wah, to je to.
|
|
|
Post by beerman on May 27, 2024 23:09:45 GMT 1
Ok. Ali ja imam dojam da delay nije baš nešto što je korišteno u večini popularnih hitova. Stavi video sa YT gdje je taj efekt izražen u mjeri da ga se baš osjeti, a ne da nam treba sedmo čulo da bi ga prepoznali
|
|
|
Post by motorizer on May 28, 2024 7:51:15 GMT 1
evo ti primjer, solo sa delayem kojeg si sigurno čuo, kreće od 3:16. u stvari bi rekao da manje ima solaža u rocku bez delaya i/ili reverba nego sa njima.
delay se masu koristi ne samo da bi se dobio efekt repeat-anja, nego da bi se zvuk lead gitare omekšao i razvukao.
usput, kakvo pojačalo imaš?
|
|
|
Post by motorizer on May 28, 2024 8:01:00 GMT 1
Pa šta ja znam, znaš i sam da ja nisam profesionalac nego kućno tandrkalo, ali recimo kod ove pedale najviše do izražaja njene mogućnosti dolaze kad sviraš na clean jer drive distorzija i te stvari stvaraju zbrku u zvučnim valovima ili kako se to kaže, ne mogu se sjetiti prave rijeći da ga j... zato sam ti napisao sa delay mora ići iza drivea. u suprotnom drive "distrorzira" delay, umjesto da delay razvuče drive. ma ovo ti je malo drugačiji forum. napravljen je prvenstveno da bi se nas desetak imalo gdje družiti, a tek onda forum u klasičnom smislu. moderatori su stari članovi sa bivšeg foruma gitare.info, i to je više titula iz respekta nego iz potrebe za aktivnim moderiranjem. ja sam među njima najmlađi što se tiče forumskog "staža" i iskustva po pitanju gitara. naravno, bilo bi lijepo kada bi došlo još novih članova (a vjerojatno i hoće vremenom), ali nitko se neće sekirati ako i ne bude . o gitarama se uvijek ima nešto za pričati... sa druge strane, kada usporediš ovaj forum i onaj gitaristički dio na forum.hr na kojem si sudjelovao (i koji postoji preko 20 godina i ima tisuće članova), ovo je 100 puta življe i svaki dan ima nekog novog sadržaja. zato bi ja rekao da idemo u dobrom smjeru za sada.
|
|
|
Post by gajba on May 28, 2024 15:23:27 GMT 1
Uvijek pedale,osim kad mi se ne da palit sve imam malo modeling pojačalo za vježbati a za sve ozbiljnije tube screamer,wah ili autowah u lampaško i delay u fx loop i to je to.
|
|
|
Post by beerman on May 28, 2024 16:00:55 GMT 1
usput, kakvo pojačalo imaš? Danas nemam baš neku volju za komentiranje, ali samo da odgovorim. Pojačalo je Kinsman 10W. Nisam na YT našao takav primjerak (ima na google slikama), vjerojatno je toliko loše da ga čak ni na youtube nitko nije stavio iako možda i nije loše, treba ga usporediti sa drugima da se vidi koliko je dobro ili loše. Volio bih imati Marshall, ali čemu da ga kupujem kad ne mogu uživati u njemu jer smeta ljudima oko mene. Ne znam kako se drugi gitaristi bore s tim da ne smetaju drugima kad sviraju. Neki put sviram na slušalice ali nije to pravi doživljaj
|
|
|
Post by gajba on May 28, 2024 16:58:28 GMT 1
Danas nemam baš neku volju za komentiranje, ali samo da odgovorim. Pojačalo je Kinsman 10W. Nisam na YT našao takav primjerak (ima na google slikama), vjerojatno je toliko loše da ga čak ni na youtube nitko nije stavio iako možda i nije loše, treba ga usporediti sa drugima da se vidi koliko je dobro ili loše. Volio bih imati Marshall, ali čemu da ga kupujem kad ne mogu uživati u njemu jer smeta ljudima oko mene. Ne znam kako se drugi gitaristi bore s tim da ne smetaju drugima kad sviraju. Neki put sviram na slušalice ali nije to pravi doživljaj Ako misliš da smeta ukućanima ne znam za neko riješenje osim da odeš u prostorije za probe i daš si oduška,ako misliš na susjede neće ih ubiti ako staviš glasnoću manjeg pojačala na 2,3.Ja sam se davno prestao zamarati sa susjedima u stanu,okinem pojačalo i nije se još nitko bunio.A i imam sreću da sam sa ženom često na vikendici pa mogu raspaliti pošteno.
|
|
|
Post by motorizer on May 29, 2024 11:09:25 GMT 1
Danas nemam baš neku volju za komentiranje, ali samo da odgovorim. Pojačalo je Kinsman 10W. Nisam na YT našao takav primjerak (ima na google slikama), vjerojatno je toliko loše da ga čak ni na youtube nitko nije stavio iako možda i nije loše, treba ga usporediti sa drugima da se vidi koliko je dobro ili loše. Volio bih imati Marshall, ali čemu da ga kupujem kad ne mogu uživati u njemu jer smeta ljudima oko mene. Ne znam kako se drugi gitaristi bore s tim da ne smetaju drugima kad sviraju. Neki put sviram na slušalice ali nije to pravi doživljaj pa sigurno nikome od susjeda u normalnim okolnostima neće naštetiti sat vremena sviranja dnevno u razumnom terminu, pa ako je i mrvicu glasnije (ne pretjerano). a kao što kaže Gajba, kada poželiš stvarno glasno, možeš u svakom većem gradu iznajmiti prostor za probe na sat-dva, pa se tamo poigrati na "pravim" pojačalima. ja sam svoje susjede navikao da brljavim po gitari između 18 i 20 sati, sa time da točno u 20:00 prestanem svirati preko pojačala. svakako bi ti preporučio neko malo bolje pojačalo, jer je velika razlika i na malim (kućnim) glasnoćama u odnosu na jeftino i loše pojačalo. slušalice ni ja ne volim jer ubiju pola doživljaja (barem meni jesu). danas se može lako nabaviti neko relativno dobro pojačalo za doma za prihvatljive novce.. recimo Boss katana 50 MK2 bude za 200 eura na Njuskalu. ili Peavey Bandit 112 za 150 eura. ako imaš neki pošteni zvučnik, dobro rješenje su i Joyo Bantamp hibridne glave za 100-njak eura.
|
|