|
Post by dusansk on Sept 24, 2024 16:22:55 GMT 1
Na otvaranje ove teme me potaknuo jedan "stručnjak" za gitare i opremu. Naime, dotičnog zanimaju samo instrumenti Made in USA i apsolutno ništa drugo. Navodno kupuje po oglasnicima ali zna se šta.
Koreja, Indonezija, Meksiko... ne dolaze u obzir nikako a samo pominjanje Kine je dovoljno da se genije uvrijedi. O tome smo već dosta diskutovali i na starom Forumu i kojekuda. Pronašao sam jednu interesantnu sličicu na kojoj se vidi da je i veliki Gibson samo djelimično MIA.
|
|
|
Post by gajba on Sept 24, 2024 20:54:02 GMT 1
Imam jedan indonezijski Jackson i jedan meksički Fender i nemam nikakve zamjerke na kvalitetu izrade,pogotovo Jackson ali on je i skoro duplo skuplji od ovog Fendera. A za ovu sličicu,naravno da su dijelovi iz drugih zemalja i samo se slaže u SAD-u,možda je završna obrada bolja ali ne ulazim u to. Tko voli nek izvoli,ali ima i odličnih gitara proizvedenih u drugim državama,Koreja a pogotovo Japan su jako cijenjene gitare i radije bi uzeo takvu za nešto manje novaca premda ni takve danas nisu baš jeftine.
|
|
|
Post by dusansk on Sept 25, 2024 19:58:54 GMT 1
Naravno. Ja imam odlicnih instrumenata iz Kine ili ko zna otkud i to mi ni najmanje ne smeta.
|
|
|
Post by adslammer on Sept 26, 2024 14:55:15 GMT 1
Zanimljiva sličica, samo eto pickupi i jesu najbitniji dio za zvuk električne gitare. Feeling je već nešto drugo i vezan je do izrade i kontrolom izlazne kvalitete uglavnom. To je kod Gibsona također USA, ali ima i drugih brendova koji to nisu, a imaju na istom nivou ili čak bolje! Imao sam čak na starom forumu temu "Fender i Gibson protiv ostatka svijeta" jer jednostavno ta dva brenda su u velikom dijelu cijene čisti marketing, više nego ijedan drugi brend gitara. Stoga su daleko od best value for money i stoga vjerojatno nikad neću posjedovati jednog. Da se razumijemo imam 19 električnih gitara umjesto kojih sam mogao komotno imati barem 7 električnih USA fendera-gibsona. Ali zašto kada sada ima više različitih gitara od kojih ima sigurno nekoliko njih koje su i bolji instrumenti. Zemlje proizvodnje mojih gitara su: Korea 9-10, Taiwan 4-5, Indonesia 2-3, Japan 1, Hrvatska 1 (ručni rad) i možda jedna iz Kine (nisam siguran za jednog Epija je li iz Koreje ili Kine). Moje iskustvo je da su gitare iz Koreje jako precizno rađene i generalno dolaze s dobrim dijelovima za cijenu. Zato mi je većina gitara iz te zemlje. Taiwan su mahom stare yamahe (pacifice) koje su isto izvrsno rađene, a indonezijske gitare su isto solidne. Tokai iz Japana mi je najvrijednija gitara i to je les paul od kojeg nema dalje.
|
|
|
Post by scartissue on Sept 28, 2024 14:04:31 GMT 1
Mojih 5 centi na temu. Danas živimo u eri super jeftinih gitara super kvalitete. Više ne treba biti made in USA za 2000€.
Ili ti ga, da citiram jednog frenda s Twitcha, koji popravlja gitare na streamu: " Nikad bolje vrijeme za bit muzičar. ".
Istina.
|
|