Evo sledećeg, i bukvalno škovacinskog pojačala, što bi rekli ovi s mora.
Neki lik iz mog šireg okruženja duže vremena je pokušavao da proda neko pojačalo, još je i zacijenio to poprilično, ali je na kraju shvatio i da je neispravno i da nije kompletno i da je staro i da je model i marka koji nikog ne zanimaju. Bili smo u kontaktu oko nečeg sasvim drugog pa se dotakli i toga i on mi ponudio da će mi ga pokloniti, samo da dođem po njega (cca 50km u jednom pravcu) ili će ga ravno u kontejner jer je prilično veliko i samo smeta.
Naravno, moj odgovor u ovakvim situacijama je tako predvidljiv
I, eto ga.
Negdje sam zagubio slike kako je izgledalo kad sam ga bio doneo pa ću pokušati opisati.
U pitanju je pojačalo GEM Mars GR30R, lampaški combo, talijanski, s početka 70-tih godina onog vijeka A.D. Prodavalo se nekad i pod brandom Davoli i išlo je u nekoliko varijanti.
Evo ga u poređenju veličine sa Forward pojačalom:
.
Pojačalo je veliko, što bi tu u Posavini rekli kao konj, van svih standardnih dimenzija. Teškoooo... Dva točkića mu nedostaju, zadnji poklopac i prednji poklopac (ima i to) su poskidani, tu su ali bez šarafa, unutra je ubačen neki 12” woofer za auto, sa rupom u membrani, tako valjda treba. Kolekcija paukova je tu. Prljavo je, masno i ludo ljepljivo (najradije ne bih špekulisao od čega sve) kud god uhvatiš a vonj na kiselu buđ se “čuje” sa svih strana i mono i stereo.
Pacijent za mene, uboden k’o prstom u ...
Za divno čudo, prednja strana je sačuvana sasvim pristojno, sa originalnim i ne strašno prljavim grill clothom i kompletnim svim kapicama za potove.
Usmradilo mi je auto totalno dok sam ga dovezao kući, nisam ga nikud unosio, odmah u dvorištu sam ga rastavio, izribao kutiju sapunom, izduvao kompresorom i bogato namazao iznutra limunom da ubijem gljivice, plijesanj i smrad. Kaže mi žena gledajući taj brlog: Nadam se samo da nisi rovio po smeću
Ako bih rekao i da jesam ne bih puno pogriješio.
Za razliku od onog Forward pojačala za ovo ima dosta tragova po internetu ali mnogo netačnih. Pronašao sam bio negdje i shemu i onda razjasnio situaciju. Pojačalo ima jednu 12AX7 u pretpojačalu i dvije EL84 u pojačalu. Reverb i tremolo su pogonjeni tranzistorima. Pojačalo se zove GR30R pa uglavnom svi koji ih prodaju govore da je snaga 30W ali nije. S obzirom da ima 2 x EL84 jasno je da je u pitanju 15W.
.
Neki prodavci navode i da je u pitanju hibridno pojačalo ali poluprovodnici su tu samo u funkciji efekata i ispravljača pa je pitanje hibridno ili ne u području metafizike. Na kraju krajeva to nije ni važno.
Sledeće što je prilično zanimljivo je da je građeno u point-to-point arhitekturi, bez štampanih pločica. Sa slika se vidi da to izgleda prilično haotično, po meni čak možda i malo neuredno ali je očigledno da je u originalnom stanju i da nije rađeno po njemu.
.
.
.
Poučen prethodnim iskustvom više ne uključujem da probam dok sve ne dovedem u red. Lampe su odmah zamjenjene, srećom tu ih ima samo 3 a ne gomila kao u onom Forwardu. Iz daleka se vidi da je elektrolitski kondenzator eksplodiran. Za to imamo dobavljača, već pomenutog TV mehaničara.
.
Spring reverb tank je sasvim malecki, nikad nisam ni vidjeo manji, potpuno ispravan, čist i bez korozije kao da je nov a ima mu 50 godina. Onih godina se nije štedilo na zaštiti metala.
Izvukao sam od drugara još jedan Celestion Rola G12-100, isti kao što sam ubacio i u Forwarda.
.
Potove sam toliko naprskao sprejem da sam ih praktično isprao iznutra. Ispostavilo se da sam to odlično uradio i ne krči i ne zapinje ni jedan.
Na prvom paljenju je bilo malo više šuma nego što bi trebalo a to sam odstranio ubacivanjem druge preamp lampe, toga imam više polovnih pa i služe da ih vrtim po pojačalima po potrebi.
.
Sad zvuk.
Pojačalo je dvokanalno, po panelu sa komandama je jasno da je rađeno po uzoru na Fender pojačala. Dva kanala, prvi sa reverbom i tremolom a drugi potpuno straight, elementarno jednostavan. Nema master volumena tako da se iz ovoga praktično ne može dobiti drive ali je zato clean izuzetan i solidno na tragu kristalnog cleana starih Fender pojačala. Vrlo je glasno iako daje samo 15W. S obzirom na vrlo veliku kutiju ne nedostaje ni basova ni midla.
Po analogiji na Fender pojačala bez master volumena (prijatelj ima takvog Twin Reverba) očekivao sam da baš neće biti pedala-friendly ali sam se prevario. Sasvim pristojno se slaže sa pedalama iako mu realno ni ne treba puno toga, malo drajva na ulazu i eventualno delay na kraju. Reverb mu je vrlo dobar dok ja tremolo baš nešto i ne koristim tako da sam ga probao, vidjeo da radi kako treba i nakon toga vratio na nulu i tako i stoji.
Na ulazu mu dam H&K Tubeman sa vrlo malo gaina, tek toliko da zareži kad jače udariš po žicama i ta varijanta mi se jako sviđa. Sa previše gaina na ulazu mi se nekako čini da se izgubi osnovni zvuk pojačala ali hoće i tako da povuče. Još kako.
Ispalo na kraju još jedno krasno pojačalo. Istina, vrlo demode i neatraktivno modernim gitaristima ali zvučno u višoj klasi od većine modernih zujalica.
I da, pojačalo više ne smrdi i nije ljepljivo.
.
Prodaju se po finim cijenama, evo jedan odlično očuvani primjerak ali model bez reverba:
.